N1 o „paklenom planu“ Telekoma i Telenora da unište „slobodne“ medije

U planu u koji je N1 imao uvid, navodi se će Telekom udružiti sa Telenorom, češkog tajkuna Petra Kelnera, kako bi smanjio učešće SBB-a na tržištu ispod 30 odsto

Vlast je osmislila način kako da uz pomoć Telekoma pokuša da uništi slobodne medije u Srbiji. U planu u koji je N1 imao uvid, navodi se će Telekom udružiti sa Telenorom, češkog tajkuna Petra Kelnera, kako bi smanjio učešće SBB-a na tržištu ispod 30 odsto. Tako bi, smatraju u Telekomu, onemogućili finansiranje medija poput N1, Nove S, Sport Kluba. I dok se vlast javno zaklinje u evropske vrednosti, na sve načine pokušava da spreči postojanje slobodnih medija, ovog puta preko uništavanja privatne kompanije.

Plan uništenja slobodnih medija u Srbiji predstavljen je rukovodstvu državnog Telekoma i na njemu se, kako saznajemo, radilo nekoliko meseci. Državna telekomunikaciona kompanija planira da Telenoru ustupi kompletnu infrastrukturu kablovske mreže i kompletan sadržaj kablovske televizije. Ne krije se da državna kompanija planira da pomogne Telenoru da ostvari povećanje prihoda, povećanje korisnika a sve u cilju konačnog slamanja SBB-a što je, kako saznajemo, glavni razlog sklapanja ugovora.

To praktično znači da se državni Telekom, prema evropskim normama, nelegalno udružuje sa jednom privatnom firmom, kako bi se uništila druga privatna firma. Telekom ne krije da se ide na urušavanje SBB-a, tako da ta kompanija padne na manje od 30 procenata tržišnog učešća, kako ne bi mogla da ulaže u programske sadržaje. Urušavanjem SBB-a Telekom će biti jedini u mogućnosti da stvara nove kanale i da tako zarađuje i od Telenora i od korisnika, dok Telekom planira da ima potpunu kontrolu Telenorovih korisnika.

U Telekomu potenciraju da se SBB već žalio Evropskoj komisiji kako država forsira svoju kompaniju stvarajući tako monopol u telekomunikacijama i medijima. Na to Telekom planira da odgovori tako što će svoju optiku iznajmiti Telenoru. Ovim potezima novo rukovodstvo Telekoma, u čijim odborima su većinski članovi Srpske napredne stranke, ignoriše osnovne tržišne principe i protežira zabranjeno udruživanje po svim evropskim standardima. Telenor će tako imati pravo da koristi infrastrukturu Telekoma u koju je uloženo u poslednjih nekoliko godina blizu 500 miliona evra.

Dogovor Telekoma i Telenora treba da odobri Komisija za zaštitu konkurencije. Dokumenta su, prema informacijama N1, stigla u Komisiju, ali nisu zvanično objavljena na sajtu, kako nalaže procedura. Ako se Komisija za zaštitu konkrencije samo proglasi nenadležnom za ovaj slučaj, saradnja privatne kompanije u vlasništvu Petra Kelnera i državnog Telekoma mogla bi neometano da počne.

 

SBB je deo Junajted grupe, u okviru koje posluje i N1.

 

Naslovna fotografija: mts.rs

 

Izvor N1, 25. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u