Немачка канцеларка Ангела Меркел и тадашњи амерички потпредседник Џо Бајден током конференције за медије уочи њиховог разговора у Берлину, 01. фебруар 2013. (Фото: Christian Marquardt-Pool/Getty Images)

Zapadni Balkan jedan od šest prioriteta Bajdena i Merkelove

U razgovoru dvoje državnika, rešavanje situacije na Zapadnom Balkanu postavljeno je na listu šest najurgentnijih tema, pored pitanja vezanih za Avganistan, Kinu, Iran, Rusiju i Ukrajinu

Suprotno verovanjima da Zapadni Balkan, a samim tim i Srbija, u prvih godinu dana neće biti na mapi nove američke administracije, telefonski razgovor predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel pokazao je sasvim suprotno – da se nalazi na listi prioriteta, kad je reč o spoljnoj politici dve zemlje.

U razgovoru dvoje državnika, rešavanje situacije na Zapadnom Balkanu postavljeno je, naime, na listu šest najurgentnijih tema, pored pitanja vezanih za Avganistan, Kinu, Iran, Rusiju i Ukrajinu.

U izveštaju o najvažnijim zaključcima telefonskog razgovora Džoa Bajdena i Angele Merkel piše sledeće:

“Predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenevši joj svoju želju da prodube odnose dve zemlje. On je izrazio nameru da revitalizuje transatlansko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen temeljac kolektivne sigurnosti i zajedničke demokratske vrednosti”, piše u saopštenju kabineta nemačke Vlade.

Kako se dalje dodaje, Zapadni Balkan, na kojem je trenutno jedino goruće pitanje rešavanje odnosa i postizanje sporazuma na relaciji Beograd – Priština, postavljeno je u sam vrh prioriteta Amerike i Nemačke.

“Lideri su se složili po pitanju zajedničkih prioriteta u spoljnoj politici, uključujući Avganistan, Kinu, Iran, Rusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan. Lideri su se takođe saglasili oko važnosti globalne saradnje, uključujući i obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi pritiv klimatskih promena, COVID-19 i unapređenja zdravstvene zaštite, kao i nastavku održivog globalnog ekonomskog oporavka”, navodi se u ovom saopštenju.

Džozef Bajden, nedavno je inaugurisan za novog predsednika Sjedinjenih Američkih Država i odmah po postavljenju na ovu dužnost, počeo je sa ozbiljnim rezovima i povlačenjem velikog broja odluka svog prethodnika Donalda Trampa.

Suprotno verovanjima da će Bajden na početku mandata imati najviše posla upravo po tom pitanju, te da u ovom trenutku neće mnogo pažnje posvećivati spoljnoj politike, a ponajmanje Balkanu, novi predsadnik SAD je jasno pokazao da će Amerika itekako biti involvirana u rešavanje pitanja u ovom delu Evrope, prenosi „Nova.rs“.

 

Naslovna fotografija: Christian Marquardt-Pool/Getty Images

 

Izvor Nova S/N1, 26. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u