Putin: Internet giganti pokušavaju da kontrolišu društvo, gde je granica?

„Gde je granica između uspešnog globalnog poslovanja, traženih usluga i objedinjavanja velikih podataka i pokušaja grubog i jednostranog upravljanja društvom?“

Velike tehnološke kompanije postale su rivali vladama, ali postoje sumnje u korist njihovog monopola za društvo, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom virtuelnog sastanka godišnjeg Svetskog ekonomskog foruma „Davos“.

„Gde je granica između uspešnog globalnog poslovanja, traženih usluga i objedinjavanja velikih podataka i pokušaja grubog i jednostranog upravljanja društvom, zamene legitimnih demokratskih institucija, ograničavanja nečijeg prirodnog prava da sam odlučuje kako će živeti i šta izabrati, kakav stav slobodno izraziti?“ upitao je Putin.

„Svi smo to videli upravo sada u SAD-u. I svi razumeju o čemu pričam“, dodao Putin.

Ruski lider je očigledno mislio na zabrane velikih tehnoloških korporacija poput Tvitera, Fejsbuka, Gugla, Epla i Amazona, uglavnom nad Donaldom Trampom i njegovim pristalicama, tokom nedavnih predsedničkih izbora u SAD-u. Kompanije, koje su se, prema nekim kritičarima, priklonile demokratskom kandidatu Džou Bajdenu, blokirale su naloge predsednika Trampa na društvenim mrežama zbog optužbi za podsticanje nasilja, a isto je učinjeno i na mnogim stranicama grupa i pojedinaca koji su ga podržali.

Međutim, jednostrana pristrasnost koju su neki izrazili mogla bi biti precenjena – nalozi pristalica demokrata takođe su bili podložni ograničenjima, ali u znatno manjem obimu. Konzervativna platforma nalik Tviteru, Parler takođe je bila van funkcije, a sada se poziva i da se blokira aplikacija Telegram.

Obraćajući se o ulozi giganta društvenih mreža na nedavnim izborima u SAD-u, ruski lider je istakao da su ove kompanije „u nekim oblastima faktički postale rivali vladi“. Milijarde korisnika provode veliki deo svog života na platformama i sa stanovišta tih kompanija, njihov monopolistički položaj je povoljan za organizovanje ekonomskih i tehnoloških procesa, objasnio je Putin.

„Ali postoji pitanje kako takav monopolizam odgovara interesima društva“, naglasio je on.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor RT, 27. januar 2021./Iskra, 28. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u