HRT napravio prilog o devojci iz Srbije koja je savladala hrvatski jezik

Novinar konstatuje da joj nije bilo lako da nauči jezik i da joj se na mnogim rečima „lomio jezik“. Tea je istakla da joj je najteže bilo izgovoriti „nevjerojatno jer se na srpskom jeziku kaže neverovatno“

Prilog Hrvatske radio-televizije (HRT) o devojci koja je „maternji srpski jezik zamenila hrvatskim jezikom“ je izazvao mnoštvo reakcija korisnika društvenih mreža. Vest o 17-godišnjoj Tei Lončar je veliki broj ljudi nasmejao, a za neke je apsurdan.

Kako je objavio HRT, Tea se s porodicom vratila iz Kruševca u Karin i najbolja je učenica obrovačke srednje škole.

– Dugo nismo strepeli na snimanju, kao pred ovom 17-godišnjakinjom. Pred Teom smo dobro pazili šta i kako govorimo jer je analizirala svaku našu reč. Zapravo, Tea je nepogrešiva. U dnevniku se nižu same petice, a najbolja je učenica u školi – reči su kojima počinje prilog novinara Edija Škovrlja.

I za njenu razrednu Ivanu Šegarić je iznenađujuće kako je brzo naučila hrvatski jezik, a ukazala je da Tea učestvuje i na takmičenjima iz hrvatskog jezika. Kako je kazala, fascinantno je kako je savladala jezik.

Tea je ispričala i „anegdotu“ s takmičenja (prilog videti OVDE).

– Pitala sam profesora: „Gde ću sad da sednem? Rekao mi je: „Sjedi gdje hoćeš“, prisetila se.

Novinar Škovrlj konstatuje da joj nije bilo lako naučiti jezik i da joj se na mnogim rečima „lomio jezik“. Tea je istakla da joj je najteže bilo izgovoriti „nevjerojatno jer se na srpskom jeziku kaže neverovatno“. Za autora priloga su „jezici slični, ali ipak toliko različiti“. Poručio je da razveseli kada „raspali na kruševačkom“.

Ukazano je i na brojne egzistencijalne poštekoće s kojima se suočava ona i njena porodica. Mnogi smatraju da su upravo egzistencijalne poteškoće trebale biti tema priloga, kao i njen opšti školski uspeh uprkos poteškoćama.

Videli ste kako to danas radi HRT, a kako su to nekada radili „Nadrealisti“ možete pogledati ispod:

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Fejsbuk/HRT Vijesti

 

Izvor Večernje novosti, 03. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u