Председник Србије Александар Вучић разговара са председником Русије Владимиром Путином током заједничке конференције за медије, Београд, 17. јануар 2019. (Фото: Танјуг/Тања Валич)

Vučić i Putin razgovarali o međusobnim odnosima i proizvodnji vakicna u Srbiji

Vučić je naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine protiv koronavirusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i zamolio ga da pomogne da što pre dobijemo dodatne količine ruske vakcine. On je, takođe, naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

Vučić i Putin su konstatovali da su Srbija i Rusija i u proteklom periodu, obeleženom teškoćama koje je doneo koronavirus, potvrdile visok stepen međusobnog razumevanja i prijateljstva. Vučić je zahvalio predsedniku Putinu za podršku u borbi protiv koronavirusa, a posebno za isporuku vakcine Sputnjik V, jer je doprinela tome da naša zemlja prednjači u vakcinaciji stanovništva, saopštila je Služba za saradnju mdijima predsednika.

On je, takođe, naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

Dvojica državnika su konstatovali da prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši, a da su odnosi dveju zemalja stabilni i da idu uzlaznom linijom. Oni su u dugom prijateljskom razgovoru, razmotrili čitav spektar tema koje pokrivaju oblasti bilateralne saradnje, kao i regionalne i međunarodne situacije.

Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova i Metohije.

„Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja“, rekao je Vučić.

Vučić je potvrdio da Srbija namerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom i konstatovao da su mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo veće od iskorišćenih.

On je, stoga, rekao da posebnu pažnju treba usmeriti na povećanje robne razmene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje.

Predsednik Putin je, s tim u vezi, istakao značaj rada Međuvladine mešovite komisije za saradnju, nvodi se u saopštenju.

Vučić je naglasio važnost gasovoda Balkanski tok, koji doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost predsedniku Putinu na poruci koju je ministar Lavrov pročitao u Hramu Svetog Save.

 

Izvor Sputnjik, 03. februar 2021.

 

„Prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši“

Prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši, a odnosi dveju zemalja su stabilni i idu uzlaznom linijom, konstatovano je tokom telefonskog razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova i Metohije.

„Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja“, rekao je predsednik Srbije.

On je zahvalio predsedniku Putinu za podršku u borbi protiv koronavirusa, a posebno za isporuku vakcine „Sputnjik V“, jer je doprinela tome da naša zemlja prednjači u vakcinaciji stanovništva.

„Predsednik je zamolio ruskog kolegu da pomogne da što pre dobijemo dodatne količine ruske vakcine, kako bi što više građana Srbije u najskorijem periodu primilo pouzdanu zaštitu od koronavirusa“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

Vučić je naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine. Prethodno je predsednik razgovarao sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo i zamolio je da što pre stignu i ostale naručene količine kineske vakcine.

„Mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo su veće od iskorišćenih“

Dvojica državnika su, u dugom prijateljskom razgovoru, razmotrili čitav spektar tema koje pokrivaju oblasti bilateralne saradnje, kao i regionalne i međunarodne situacije. Srpski predsednik izrazio je posebnu predsedniku na Putinovoj poruci koju je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pročitao u Hramu Svetog Save.

„Srbija namerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom, a mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo su veće od iskorišćenih“, naveo je Vučić.

On je, stoga, rekao da posebnu pažnju treba usmeriti na povećanje robne razmene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje.

Predsednik Putin je istakao značaj rada Međuvladine mešovite komisije za saradnju, dok je srpski predsednik ukazao na važnost gasovoda Balkanski tok, koji doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tanja Valič

 

Izvor RTS, 03. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u