Novosti: Makronove tri opcije za Kosovo

Kako je Vučić poručio iz Pariza, Makron se „ne plaši pronalaženja inovativnih rešenja“, a na tom putu, kako se ocenjuje, saveznik bi mogla da mu bude Amerika

Podela Kosmeta, prepuštanje Srbima i Albancima da sami razreše čvor, ili pak dopuštanje učlanjenja „Kosova“ u Ujedinjene nacije, bez toga da ga Srbija prizna za državu, mogli bi da budu elementi ili put do inovativnog rešenja za kosovsko pitanje, ocenjuju stručnjaci za međunarodne odnose, posle susreta Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona.

Kako je srpski šef države poručio iz Pariza, lider Francuske se „ne plaši pronalaženja inovativnih rešenja“, a na tom putu, kako se ocenjuje, saveznik bi mogla da mu bude Amerika.

Upitan kakva bi to mogla biti inovativna rešenja za KiM, šef diplomatije Nikola Selaković u utorak je rekao da „ozbiljne države u ovakvim stvarima ne otkrivaju svoje planove i taktike“, ali da je za Srbiju važna dobra saradnja na liniji Francuska – SAD.

– To je nešto što će Srbiji moći samo da olakša situaciju. Da li dramatično, onako kako Srbi žele i sanjaju? Ne. Stvari treba postavljati na realistične osnove – naveo je Selaković za RTS.

Saradnik Instituta za evropske studije profesor Slobodan Zečević kaže za Novosti, da inovativna rešenja mogu ići od onoga što bi bilo prihvatljivo za srpsku stranu, poput podele Kosova uz autonomiju za SPC i manastire, a što Makron hoće da sasluša i što ne isključuje, preko toga da se Beograd ne protivi ulasku „Kosova“ u Ujedinjene nacije, a da ga ne prizna, do opcije koja je za nas neprihvatljiva – da Kosovo priznamo, a da nam se garantuje brz put u Evropsku uniju.

O mogućnosti da Makron preuzme kormilo u usmeravanju daljeg toka dijaloga Beograda i Prištine i da na neki način u drugi plan stavi Berlin, naš sagovornik kaže da nije isključena:

– Makron želi da dođe u prvi plan, jer Francuzi smatraju da je Srbija njihova prijateljska i partnerska zemlja i on bi želeo da ima prednost u odnosu na Nemce. Iste namere Francuska ima i u Grčkoj. Što se tiče dijaloga sa Prištinom, novi državni sekretar SAD Entoni Blinken ima veoma dobre veze za Francuskom, u kojoj se i školovao i on bi mogao da bude veoma blizak sa Makronom i francuskom vladom. Ukoliko Makron bude imao podršku Blinkena, Nemačka bi pala u drugi plan pri rešavanju pitanja KiM. Tu svakako ne mislim na generalnu poziciju Berlina unutar EU.

Komentarišući poruke koje su se čule iz Jelisejske palate, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da će se kosovsko pitanje rešavati u koordinaciji SAD i EU. Bez obzira na očitu zainteresovanost francuskog predsednika, ona ipak smatra da to „neće ići bez Nemačke“, što se kako kaže, moglo videti i iz obraćanja Makrona, koji je Nemačku i Merkelovu pomenuo nekoliko puta.

Kao jedno od inovativnih rešenja, Grubješićeva je za TV K1, navela puštanje Srba i Albanaca da probaju da problem reše sami:

– Do sada se nije desilo da srpski predstavnici i predstavnici Kosova sednu sami da rešavaju problem bez posrednika, medijatora, onih koji sede u susednoj sobi. To bi bio ogroman korak napred.

Opomena zbog ambasade u Jerusalimu

Za žaljenje je odluka „Kosova“ da otvori ambasadu u Jerusalimu. Ono je označilo EU integracije za svoj prioritet i od njega se očekuje da se ponaša u skladu sa tom obavezom – izjavio je Peter Stano, portparol EU.

Govoreći o mogućim posledicama po Prištinu zbog povlačenja ovog poteza, Stano je naveo da članice EU od „Kosova“ očekuju da se usklađuje sa politikama i principima EU, dodajući da – ako ne ispunjavate postavljene uslove, onda ne možete ni da sanjate da ćete se ikada priključiti EU. Na pitanje albanskih medija kako EU reaguje na to što se Srbija obavezala da će učiniti isto što i Priština po pitanju ambasade u Izraelu, Stano je naveo da Srbija još nije krenula u tom pravcu, kao i da EU od nje ima očekivanja da postepeno usklađuje spoljnu politiku sa Briselom.

 

Autor D. R. Đorđević

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Večernje novosti, 03. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u