Dačić: Komentari o „Dari“ relativizacija i odbrana fašizma

„Ovo što oni rade i što govore o filmu je relativizacija i odbrana fašizma”, rekao je predsednik Narodne skupštine povodom nedavnih kritika na račun filma

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da komentari na film „Dara iz Jasenovca”, u kome se govori o stradanju velikog broja Srba, Jevreja i Roma u logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu, predstavljaju relativizaciju i odbranu fašizma.

„Ovo što oni rade i što govore o filmu je relativizacija i odbrana fašizma”, rekao je Dačić na TV Hepi. Film „Dara iz Jasenovca” izazvao je lavinu reakcija, a među njima je i tvrdnja kritičara Džeja Vajsberga da je film „neprikriven primer srpske nacionalističke propagande”.

U međuvremenu predstavnici srpske dijaspore u Americi zatražili su da list Los Anđeles tajms ukloni recenziju filma „Dara iz Jasenovca”, režisera Predraga Gage Antonijevića, zbog njenog istorijskog revizionizma i poricanja genocida nad Srbima u NDH.

U recenziji, između ostalog, stoji da film ima „tanak sloj istorijske stvarnosti“. Reditelj filma rekao je povodom teksta u Los Anđeles tajmsu da to više nije pitanje filma i kritike, nego da to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH i ozbiljnu uvredu za sve žrtve, te da se razmatra mogućnost tužbe protiv autora teksta, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tara Radovanović

 

Izvor Politika, 08. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u