Savet za nacionalnu bezbednost o Bajdenovoj čestitci i borbi sa kriminalom

Prema rečima Nebojše Stefanovića teme su bile situacija na Kosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala i potrebe snaga bezbednosti Srbije

Ministar odbrane Nebojša Stefanović preneo je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je na današnjoj sednici posebna pažnja bila posvećena aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koju je ocenio sve složenijom.

„Razgovarali smo o više važnih tema, a prva je bila aktuelna situacija na teritoriji Kosova i Metohije. Razgovarali smo o složenoj situaciji za nas. Složena je u političko-bezbednosnom smislu. Razmotrili smo šta preduzimaju naši državni organi da sačuvaju bezbednost i stabilnost na teritoriji južne srpske pokrajine”, rekao je on.

Istakao je da je namera da se zaštiti bezbednost pre svega srpskog stanovništva. Stefanović je naglasio da je situacija na Kosovu io Metohiji sve složenija, a da postoje i nove situacije poput pojedinih čestitki za Dan državnosti, kojima se raduju u velikom broju političari u južnoj srpskoj pokrajini, ali nikako u centralnoj Srbiji.

U saradnji sa Kforom, rekao je, namera je da se štiti stabilnost i bezebdnost pre svega srpskog stanovništva koje je ugroženo na KiM, da Srbija pokaže da je ozbiljan partner i da nikakav pogrom, proterivanje ili zločine nad srpskim stanovništvom nećemo dozvoliti.

Ukazao je da je razgovarano i o potrebama i investiranju u bezbednosne snaga – vojske, policije i BIA. „Analizirali smo šta je to što u narednom periodu treba učiniti, koje su investicije koje želimo da izvedemo ove i naredne godine u nabavci savremenog naoružanja, koje će omogućiti da vojska i policija budu dobro orpemljeni, budu snažnije i u mogućnosti da se suoče sa novim izazovima”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Biće hapšenja članova organizovanih kriminalnih grupa

Borba protiv organizovanog kriminala u Srbiji biće nastavljena ne samo kroz hapšenja pripadnika kriminalnih organizacija već i proverom veza koje su oni možda imali sa pojedinim državnim organima, izjavio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, Stefanović je rekao da hapšenja pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koja su izvedena prethodnih dana nisu završena i da će ona biti nastavljena i širom Srbije.

„Ta akcija će imati nastavak, ne samo protiv te kriminalne grupe, već i protiv ostalih širom Srbije. Država će odlučno i snažno pokazati da ima snage da se obračuna sa organizovanim kriminalom i onima koji su im u tome pomagali”, rekao je Stefanović.

Ministar je rekao da će država izdvojiti dodatni novac za opremanje kopnene vojske, ali i novih sredstava za protivelektronska dejstva, protivpožarnih helikoptera za MUP, kao i za unapređenje životnog standarda pripadnika snaga bezbednosti, prenosi Beta.

 

Izvor Politika, 08. februar 2021.

 

Zasedao Savet za nacionalnu bezbednost

„Država će odlučno pokazati da ume da se odupre svakom obliku kriminala i da sankcioniše one iz redova države, koji su sa tim kriminalcima sarađivali, pomagali ili davali informacije“, rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sednicom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema rečima Nebojše Stefanovića teme su bile situacija na Kosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala i potrebe snaga bezbednosti Srbije.

Kako je ispričao Stefanović, Srbija nastavlja borbu protiv organizovanog kriminala i suprotstavlja se organizovanim kriminalnim grupama.

„Analizirali smo gde su veze organizovanog kriminala sa pojedinim predstavnicima državnih organa, što će država sankcionisati. Ove akcije koje ste videli imaće svoj nastavak ili nove akcije, ne samo protiv ove kriminalne grupe, već i drugih koje deluju na teritoriji Srbije. Država će odlučno pokazati da ume da se odupre svakom obliku kriminala i da sankcioniše one iz redova države, koji su sa tim kriminalcima sarađivali. Razgovarali smo šta je potrebno da se osnaže državni organi, da bi ovaj posao mogli lakše da obave i da građani imaju bezbednost“, rekao je Stefanović.

Podsećamo, pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka određen je pritvor do 30 dana, a među krivičnim delima koja im se stavljaju na teret su i teška ubistva, proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava.

Govoreći o situaciji na Kosovu, ministar odbrane je rekao da se razgovaralo o „složenoj situaciji u političkom i bezbednosnom smislu“ i o tome šta preduzimaju državni organi da očuvaju bezbednost srpskog stanovništva.

„Želimo da zaštitimo bezbednost srpskog stanovništva i analiziramo sve izazove, a situacija je sve složenija, videli ste pojedine čestitke za Dan državnosti. U saradnji s Kforom da nastavimo da štitimo stabilnost i bezbednost srpskog stanovništva, da pokažemo da smo ozbiljni i odgovorni partneri i da pošaljemo jasnu poruku da nikakav pogrom nećemo dozvoliti“.

Stefanović je dodao da se razgovaralo i o potrebama vojske, policije i BIA i o tome koje su to investicije koje ove i narednih godina treba da se preduzmu da bi se nabavilo novo i savremeno naoružanje koje će omogućiti snagama bezbednosti da se spremno suoče sa novim izazovima.

„Želimo da uložimo u kopnenu vojsku i elektronsku opremu koja će služiti za ometanje protivničkih dejstava, ali i u helikoptere za gašenje požara ili novu tehničku opremu za BIA“, rekao je ministar.

Na obraćanju ministra Stefanovića novinarska pitanja nisu bila dozvoljena.

Sednici su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministri policije Aleksandar Vulin, pravde Maja Popović, kao i direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić.

 

Autor Maja Đurić

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor N1, 08. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u