Da li se u srednje škole uvodi predmet o nacionalnoj odbrani?

Pojedini mediji izvestili su da će u srednjim školama biti uveden predmet o nacionalnoj odbrani, ali iz Ministarstva prosvete demantuju i pojašnjavaju te navode

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremaju „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“ kao novi fakultativni predmet za učenike trećeg i četvrtog razreda srednjih škola, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U okviru tog predmeta učenici će saznavati „osnovne stvari o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana“ kao i o tradiciji i istoriji Vojske Srbije.

Časovi će počinjati intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“, „što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom“.

Nastava za „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“ izvodiće se uz pisane materijale, „Pauer point“ prezentacije i priručnik namenjen nastavnicima i učenicima.

Predavači će biti razredne starešine, a direktori škola moći će da zatraže pomoć.

„U tom slučaju, neko u uniformi iz našeg teritorijalnog organa odlazi u školu i pomaže razrednim starešinama da izvedu nastavu“, navodi se u saopštenju.

Potpukovnik Milan Krsmanović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane izjavio je u emisiji „Svitanje“ RTV Pink da je ovaj predmet bitan za učenike završnih razreda srednjih škola zato što oni „kao punoletni građani već imaju prava i obaveze prema državi, uvode se u vojnu evidenciju, mogu se opredeliti da upišu Vojnu akademiju, mogu da postanu profesionalni vojnici ili da se odluče za služenje vojnog roka“.

 

Izvor FoNet/N1, 10. februar 2021.

 

Ministarstvo prosvete pojašnjava navode

U srednje škole u Srbiji se ne uvodi novi predmet „Osnove sistema odbrane“, već učenici završnih razreda srednje škole imaju mogućnost da se o ulozi i zadacima Vojske Srbije i srodnim temama upoznaju kroz ukupno četiri časa još od školske 2018/2019. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U saopštenju preciziraju da je fakultativni program uveden u drugom polugodištu školske 2018/2019. godine, na inicijativu Ministarstva odbrane, te da je predviđeno da se toj temi posvete dva časa odeljenskog starešine (ČOS) u prvom i dva časa u drugom polugodištu.

„S obzirom na činjenicu da je zbog pandemije COVID-19 nastavni proces organizovan po drugačijem modelu, časovi posvećeni ovoj temi biće organizovani na daljinu“, navedeno je u saopštenju.

Predviđeno je da učenicima predavanja drže odeljenske starešine uz stručnu pomoć predstavnika Ministarstva odbrane i rezervnih vojnih starešina, kao i da se u okviru ta četiri časa obradi 11 tema, navelo je Ministarstvo prosvete.

Prethodno je Ministarstvo odbrane 9. februara saopštilo da u saradnji sa Ministarstvom prosvete realizuje onlajn nastavu za fakultativni predmet „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“.

U saopštenju su prenete izjave savetnice ministra odbrane Dunje Simić i potpukovnika Milana Krsmanović, takođe zaposlenog u ministarstvu, koji su gostovali na televiziji Pink.

„Cilj je naučiti ih (mlade) o osnovnim stvarima o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana, ali ne samo to, već i važnim stvarima koje se tiču tradicije i istorije naše vojske“, navela je Simić.

Ona je podsetila i na izjavu ministra odbrane Nebojše Stefanovića koji je rekao da će časovi „vratiti jedinstvo vojske i naroda“, jer će mladi ponovo steći najosnovnija znanja po pitanju vojske.

U saopštenju se navodi i da će „časovi posvećeni odbrani zemlje počinjati intoniranjem himne Republike Srbije ‘Bože pravde’, što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom“.

Ministarstvo odbrane je navelo i da su za potrebe onlajn nastave snimljena predavanja u trajanju od 25 minuta, kao i da je potpukovnik Krsmanović istakao da je predmet važan za učenike završnih razreda srednjih škola „jer oni kao punoletni građani već imaju prva i obaveze prema državi, uvode se u vojnu evidenciju, mogu se opredeliti da upišu Vojnu akademiju, postanu profesionalni vojnici ili se odluče za služenje vojnog roka“.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 11. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u