Moskva: Spremni smo na prekid odnosa sa EU; Berlin: Neshvatljiva izjava

Lavrov je rekao i da Rusija ne želi da se izoluje od sveta, ali da je potrebno biti spreman za najgori mogući scenario

Rusija je spremna na prekid odnosa sa Evropskom unijom ukoliko Brisel uvede sankcije koje će stvoriti rizik za osetljive sfere ekonomije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Naše polazište je da smo spremni na taj korak u slučaju da primetimo, kao što smo to mogli da vidimo u više navrata ranije, da se pripremaju sankcije koje bi stvorile rizik za našu ekonomiju“, istakao je Lavrov.

On je rekao i da Rusija ne želi da se izoluje od sveta, ali da je potrebno biti spreman za najgori mogući scenario.

„Ako želiš mir, pripremaj se za rat“, rekao je Lavrov.

Podsetimo, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nakon posete Moskvi izjavio je da se Evropska unija i Rusija nalaze na istorijskoj prekretnici po pitanju međusobnih odnosa.

„Izbor koji učinimo će odrediti međunarodnu dinamiku snaga u ovom veku: da li će se EU kretati ka kooperativnijem ili polarizovanijem modelu u odnosima sa Rusijom, da li će se zasnivati na otvorenim ili zatvorenim društvima“, rekao je Borelj prilikom podnošenja izveštaja evropskom parlamentu u vezi sa njegovom posetom Rusiji 4-6. februara.

 

Izvor Sputnjik, 12. februar 2021.

 

Kremlj: Rusija mora biti spremna na samostalnost

Rusija mora blagovremeno da se pripremi za samostalnost ukoliko se Moskva suoči sa restrikcijama od strane EU i ukoliko zavlada bezumlje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ukoliko se suočimo sa destruktivnom linijom od strane Brisela, koji će naneti štetu našoj infrastrukturi, našim interesima, moramo biti spremni za te neprijateljske poteze“, rekao je on.

Peskov je poručio i da Rusija mora biti samodovoljna, da bude u stanju da osigura bezbednost po pitanju najosetljivijih strateških oblasti i da nadoknadi sve one niše koje EU može da zatvori.

„I to samo u slučaju da zavlada bezumlje i ukoliko se zaista primene te neprijateljske mere“, naglasio je.

Portparol Kremlja je prokomentarisao i izjavu Lavrova o tome da je Rusija spremna na prekid odnosa sa EU rekavši da su mediji smisao njegovih reči nedovoljno precizno protumačili, da Rusija neće biti inicijator toga.

„Rusija ne želi da prekine odnose sa EU, štaviše, Rusija želi da razvija odnose sa Unijom, međutim, ukoliko Brisel krene tim putem, onda će Rusija biti spremna. Moramo biti spremni za najcrnji scenario“, dodao je Peskov.

 

Izvor Sputnjik, 12. februar 2021.

 

Nemačka zbunjena izjavom Lavrova

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se povodom izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o mogućem prekidu odnosa sa EU saopštivši da je ona „čudna i neshvatljiva“.

Kako je rekla portparolka nemačkog spoljnopolitičkog resora Andrea Zase, imajući u vidu nedavnu izjavu nemačkog šefa diplomatije Hajka Masa o zainteresovanosti da se sa Rusijom sarađuje, ovakva izjava je krajnje čudna.

Upitana da li su reči Lavrova možda upućene internoj publici i treba li ih shvatati bukvalno, Andrea Zase je rekla „da Nemačka tu izjavu može da tumači samo onako kako je ona i saopštena, i baš zbog toga je ona za Berlin čudna“.

Oglasio se i portparol nemačke Vlade Štefen Zajbert koji je dodao da može samo da se složi sa rečima portparolke.

I portparol spoljnopolitičke službe EU Piter Stano je saopštio da je Brisel primio k znanju izjavu Lavrova o odnosima sa EU, kao i komentar Kremlja po tom pitanju.

„Bez obzira na te izjave, stanje odnosa Rusije i EU nije dobro. Želimo da gradimo odnose sa Rusijom zasnovane na našim vrednostima, našim interesima, na poštovanju međunarodnog prava i obaveza preuzetih na sebe, na primer, u okviru međunarodnih organizacija. Ali mi se pridržavamo i važnosti principa dobrosusedstva. U tom kontekstu se zalažemo za odnose koji bi bili od koristi za obe strane“, rekao je Stano.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u svom saopštenju pojasnilo da je Moskva spremna za raskid odnosa sa Evropskom unijom, ukoliko do toga dođe na inicijativu EU.

„Sa svoje strane, uporno pozivamo članice EU na ravnopravnu saradnju uz uzajamno poštovanje, o čemu je i govorio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, spremnost na raskid odnosa „definitivno nije izbor Rusije“.

„Na našoj agendi je zajedničko delovanje i saradnja. Ruska strana je više puta na svim nivoima pozivala na saradnju, interakciju sa kolegama iz EU. Koliko puta smo iznosili različite argumente u korist te saradnje na rešavanju svetskih problema, koja bi se mogla razvijati kako sa EU, tako i na bilateralnoj osnovi sa njenim članicama. Ali nažalost, mi čujemo veoma agresivnu retoriku“, izjavila je Zaharova.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija je spremna na prekid odnosa sa Evropskom unijom ukoliko Brisel uvede sankcije koje će stvoriti rizik za osetljive sfere ekonomije.

 

Naslovna fotografija: Mihail Metcelь/TASS

 

Izvor Sputnjik, 12. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u