Završeni izbori na KiM, Kurti ne može sam da formira vlast

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio je najviše glasova, ali će mu za formiranje buduće prištinske vlade biti potrebna neka koalicija

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji Srpska lista, koja je osvojila 10 mandata na vanrednim parlamentarnim izborima, ostvarila je apsolutnu pobedu i stabilno prisustvo u novom skupštinskom sazivu. Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio je najviše glasova, ali će mu za formiranje buduće kosovske vlade biti potrebna neka koalicija.

Srpska lista je potvrdila rezultat sa prethodnih izbora. Tokom predizborne kampanje predstavnici Srpske liste su građanima obećali da će braniti nacionalne interese Srba, kroz punu saradnju sa Beogradom i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poručivali su da je saradnja sa Beogradom potreba kako zbog Srba koji žive na Kosovu i Metohiji i njihovih interesa, tako i zbog toga da bi predsedniku Vučiću omogućili da u budućnosti može da odbrani ono što se na tom području odbraniti može – to je pravo na život.

Srpska lista će nakon potvrđivanja rezultata i u novom sazivu kosovske skupštine imati stabilno prisustvo i može ravnopravno sa strankama Albanaca da učestvuje u formiranju buduće vlade u Prištini.

Bez obzira na to da li će biti formalno ili ne deo buduće koalicije, Srbi će preko Srpske liste upravljati najmanje jednim ministarstvom u budućoj kosovskoj vladi.

Obistinile su se prognoze da će pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojiti najviše glasova. Na osnovu dobijenih 48 odsto glasova imaće u kosovskoj skupštini 55 mandata od 120, ali to je ipak nedovoljno da samostalno formira vladu u Prištini.

Neka koalicija je neophodna, a s kim to je već pitanje, jer će Aljbin Kurti imati mogućnost i da sa poslanicima manjinskih partija formira novu kosovsku vladu.

Može i bez drugih albanskih partija da ima prostu većinu od 61 poslanika, ali za dvotrećinsku podršku potrebno je da uspostavi širu saradnju sa najmanje dve ili tri stranke.

Bez obzira na to što je pobeda Samoopredeljenja najubedljivija u posleratnom periodu, biće mu jako teško da formira novu kosovsku vladu i stabilnu većinu, jer su oni koji sebe vide u budućoj vladi, poput Ramuša Haradinaja, već jasno naznačili da žele krupan zalogaj, a to može da bude mesto budućeg kosovskog predsednika.

Aljbin Kurti bio je kosovski premijer prošle godine dva meseca, ali je smenjen zbog odnosa prema dijalogu sa Beogradom. Sada kada je ojačao svoju poziciju, može više nego ranije da komplikuje napore Zapada da obnovi dijalog Beograda i Prištine.

 

Izvor RTS, 15. februar 2021.

 

EU: Nove vlasti da nastave dijalog sa Beogradom

EU očekuje od novih vlasti u Prištini da se angažuju konstruktivno u nastavku dijaloga sa Beogradom i iskoriste priliku za postizanjem sveobuhvatnog sporazuma, poručili su šef diplomatije EU Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

U zajedničkom saopštenju, nakon jučerašnjih izbora na Kosovu i Metohiji, Žozep Borel i Oliver Varheji navode da će „EU nastaviti da pruža podršku evropskom putu Kosova“, ali i podsetili na obaveze koje stoje pred budućim vlastima u Prištini.

„Od Kosova se zahteva napredak u reformama, kroz sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju i Evropska reformska agenda, kao i regionalna saradnja. Evropski put Kosova vodi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom i EU očekuje od novih vlasti konstruktivni angažman na nastavku dijaloga kome posreduje EU“, poručili su Borel i Varheji.

U saopštenju se dodaje da će EU nastaviti da prati postizborne procese na Kosovu i Metohiji gde se očekuje formiranje parlamenta, vlade i izbor novog predsednika.

 

Izvor Tanjug/RTS, 15. februar 2021.

 

Kurti: Prioritet su pravda i zapošljavanje

„Put koji je pred nama je dug, imaćemo prepreke i napravićemo neke greške, ali imamo plemenit cilj“, poručio je Aljbin Kurti lider Pokreta Samoopredeljenje – kosovske političke opcije koja je, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, osvojila najveći broj mandata na vanrednim parlamentarnim izborima.

Pokret koji predvodi, na osnovu 90 odsto prebrojanih listića, osvojio je 47,75 odsto glasova. Za Demokratsku partiju Kosova glasalo je 17,34 procenata, Demokratski savez Kosova 13,41 posto, dok je Alijansa za budućnost Kosova osvojila 7,60 procenata glasova građana koji su izašli na birališta.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova na izbore je izašlo 47 odsto građana sa pravom glasa.

„Nećemo se nikome svetiti, ali ćemo tražiti pravdu. Svako od nas mora preuzeti odgovornost koja nam pripada kako bismo učinili svoju zemlju mogućom za život“, rekao je Kurti, objavila je Radio-televizija Kosova.

Kurti, bivši premijer kome je marta 2020. izglasano nepoverenje, poručio je da dijalog koji Kosovo i Srbija vode posredstvom Evropske unije, neće biti prioritet vlasti koju eventualno bude predvodio.

„Dijalog sa Srbijom je na šestom ili sedmom mestu. Naš prioritet su pravda i zapošljavanje“, rekao je Aljbin Kurti.

Za formiranje vladajuće većine potrebno je obezbediti saglasnost 61 poslanika. Verovatno je Samoopredeljenju za to potreban jedan postizborni partner.

Hoti: Preuzeću odgovornost

Avdulah Hoti, dosadašnji kosovski premijer iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), izjavio je da izborni rezultati nisu ispunili očekivanja partije koju je predstavljao na izborima.

„Preuzimam punu odgovornost za rezultate i razgovaraću sa partijskim organima. Očekujem da Centralna izborna komisija što pre završi proces prebrojavanja glasova. Uvek sam zahvalan na prilici koju mi je pružio DSK i želim da kažem da ćemo biti branioci interesa države kao konstruktivna opozicije“, objavio je Hoti na društvenoj mreži Fejsbuk.

Kako je ocenio Kosovo je završilo demokratski proces.

Hodžaj: Nećemo sa Samoopredeljenjem

Enver Hodžaj, lider Demokratske partije Kosova (DPK), izjavio je da su se građani Kosova izjasnili i da se njihova volja mora poštovati.

„Čestitam Samoopredeljenju na rezultatu i pozivam ih da rade na jačanju države Kosovo. DPK neće biti deo vlade sa Pokretom Samoopredeljenje, jer smo daleko od naših političkih usmerenja“, rekao je Hodžaj – prenosi Radio-televizija Kosova.

Hodžaj je dodao da je Kosovu potrebna stabilnost, a kako je rekao, stranka koju predvodi se obavezuje da će biti faktor stabilnosti.

Haradinaj: Samoopredeljenje je pobednik

Ramuš Haradinaj, lider političke partije Alijansa za budućnost Kosova, izjavio je da će Pokret Samoopredeljenje biti pobednik izbora na Kosovu.

„Sve ukazuje na Samoopredeljenje. Konstatujemo njihovu pobedu“, rekao je Haradinaj obraćanju novinarima.

Haradinaj je procenio da je stranka koju predvodi osvojila oko 10 procenata glasova.

Vučić: Čestitam našem narodu

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, čestitao je Srpskoj listi – političkoj stranci na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda, izborni rezultat na vanrednim kosovskim parlamentarnim izborima.

„Da čestitam našem narodu ako su osvojili deset mandata“, rekao je Vučić u emisiji „Hit Tvit“ na televiziji Pink – mediju bliskom aktuelnim vlastima u Srbiji koje predvodi Vučićeva Srpska napredna stranka.

„Nadao sam se pobedi Srpske liste i to je važna stvar i dobra vest“, rekao je predsednik Srbije.

Prethodno je Goran Rakić, predsednik Srpske liste, izjavio je da je prema preliminarnim rezultatima – partija koju predvodi osvojila deset mandata u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

Rakić je rekao da je 99 odsto građana Kosova pripadnika srpske zajednice glasalo za Srpsku listu. Naveo je i da je učinak te partije bolji nego na prethodnim izborima.

CIK: Glasanje po planu i bez problema

Centralna izborna komisija Kosova objavila je da je izlaznost na izborima od 47 odsto bila veća od odziva građana na prethodnim – održanim 2019. godine.

„Kosovo je pokazalo kako treba organizovati izbore, uprkos mnogim izazovima. Hvala građanima koji su bili primer demokratskog društva“, izjavila je Valjdete Daka tokom obraćanja novinarima.

Građani su birali 120 poslanika osmog saziva Skupštine Kosova. Centralna izborna komisija je tokom dana objavila da se glasanje odvijalo po planu i bez problema.

Nadmetalo se 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Od srpskih političkih subjekata na izborima učestvuju „Srpska lista“ i dve Građanske inicijative – „Za slobodu pravdu i opstanak“ i „Srpski demokratski savez“.

Tok izbornog dana

U sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom građani su organizovano i masovno izlazili na glasanje. U Severnoj Mitrovici stotinak građana predvodio je predsednik Srpske liste Goran Rakić, a u Gračanici nešto manje ljudi gradonačelnik Gračanice i član predsedništva Srpske liste Srđan Popović.

„Svaki izbori na Kosovu i Metohiji su za nas istorijski tako će biti i ubuduće. Drago mi je da naš narod na ovim prostorima ima svest da brani ovaj prostor i izbori su danas jedini legitimni način da to urade“, kazao je nakon glasanja Srđan Popović.

I predstavnici Romske inicijative predvodili su u Gračanici veću grupu ljudi, među kojima je bilo Roma, ali i Srba, uglavnom zaposlenih u Javno komunalnom preduzeću „Ekologija“.

„Nadam se da će ovi prevremeni parlamentarni izbori doneti boljitak prevashodno za romsku zajednicu, ali i za sve ostale zajednice. Da će dolaskom proleća doći bolji dani za sve zajednice i da će život svih nas biti bolji. To je jedina poruka od strane mene i strane Romske inicijative“, rekao je kandidat za poslanika „Romske inicijative“ Gazmen Salijević.

Kandidatkinja za poslanicu ispred građanske inicijative „Za slobodu, pravdu i opstanak“ Rada Trajković, na glasanje je došla sama.

„Naša želja je u stvari da izlaskom na izbore pokušamo da animiramo građane srpske nacionalnosti da glasaju za umanjenje glasa i moći gospodina Vučića s obzirom nažalost da ovaj prostor po dolaskom njega na vlast se suočava sa nečim što je otežavanje života Srba kroz iseljavanje i povlačenje svih srpskih institucija sa ovog prostora“, rekla je novinarima nakon glasanja Rada Trajković.

Biračka mesta u Gračanici obišao je i ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet.

„Sjedinjene Države ne preferiraju nijednog kandidata ili ishod, neki će vam to reći, ali oni nisu u pravu. Naša želja je da izbori budu slobodni i fer za sve građane Kosova. Ako građani imaju informacije o neregularnostima na izborima i kriminalnim aktivnostima ili pritiscima u izbornom procesu, bilo kakve informacije, idite do tužioca, do izbornih vlasti ako ne želite da idete tamo, ako se ne osećate komforno onda idite do novinara koji će biti u stanju da ispričaju vašu priču, ali je važno da građani urade sve što mogu da obezbede da ovi izbori budu sigurni, slobodni i fer“, rekao je Kosnet.

U Prištini su glasali i lideri najvećih albanskih partija koji su poručili da reč imaju građani.

„Danas je dan kada govore građani, a ne mi političari. Mislimo da su građani pred opcijom ekonomskog oporavka ili pred maglom i međunarodnom izolacijom. Radujem se presudi koju će danas doneti tokom dana. To je najvažnija presuda“, rekao je lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj nakon glasanja.

„Građanima je potrebna demokratija, institucijama legitimitet. Ovo je prilika i šansa koja mora da se iskoristi, Kosovo se kao nezavisna država vraća ljudima, sa ljubavlju prema zemlji izađite da glasate. Kampanja je prekjuče završena, danas reč imaju građani“, rekao je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Pravo glasa na ovim osmim po redu parlamentarnim izborima od 1999. godine imalo je 1 794 862 glasača. Učestvovalo je 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Od srpskih političkih subjekata na izborima su učestvovali Srpska lista i dve Građanske inicijative – Za slobodu pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Ambasada SAD: Ohrabruje izlaznost na izbore

Ambasada Sjedinjenih Država u Prištini saopštila je da je, kako je navedeno, ohrabrujuća brojnost građana koja je u miru glasala – uprkos lošem vremenu i pandemiji koronavirusa.

„Važno je Centralnoj izbornoj komisiji i drugim institucijama Kosova pružiti vreme i prostor za brojanje glasova i obavljanje posla“, saopšteno je na Fejsbuk stranici američke ambasade u Prištini.

 

Autor Budimir Ničić

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Visar Kryeziu

 

Izvor Glas Amerike, 14. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u