Аљбин Курти (Фото: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ)

Kurti: Nećemo forsirati primenu Vašingtonskog sporazuma

Osim poslednje tačke ovog sporazuma, uzajamnog priznanja Kosova i Izraela, ostale tačke ne idu u korist Kosova, ističu iz Samoopredeljenja

Samoopredeljenje, koje je pre dva dana ostvarilo ubedljivu pobedu na izborima, poslalo je danas poruku da buduća kosovska vlada, ukoliko je bude formirao Aljbin Kurti, neće forsirati primenu Vašingtonskog sporazuma.

Osim poslednje tačke ovog sporazuma, uzajamnog priznanja Kosova i Izraela, ostale tačke ne idu u korist Kosova, izjavila je za prištinske medije Aljbuljena Hadžiju iz Samoopredeljenja.

Kad bi se ta lista okrenula naopako i da se uzme kao prva tačka priznanje i tu da se sve zaustavi. Ostale tačke ne idu u korist Kosova – slučaj Gazivode, ekonomsko osnaživanje Srbije, odricanje od članstva u međunarodnim organizacijama – nećemo gurati ova pitanja napred, rekla je Hadžiju za KTV.

Prema njenim rečima, pokret ne očekuje nikakav pritisak SAD po ovom pitanju i da je čak o tome razgovarala sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom, prenosi Kossev.

Sam Kosnet je, u intervjuu za RTK, pošto je Džozef Bajden preuzeo poziciju predsednika SAD, poručio da je Vašingtonski sporazum i dalje na snazi, ali sve dok u budućnosti „ne bude moguće uneti neke izmene“.

Očekujem da ćemo nastaviti sa radom gradeći na već postignutim rezultatima, poručio je tada ambasador.

 

Izvor FoNet/Danas, 16. februar 2021.

 

Kurti: Treba promeniti pristup dijalogu

Kandidat za budućeg kosovskog premijera i vođa pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da dijalog sa Beogradom treba da bude stabilan, sa drugačijim pristupom od trenutnog, uspostavljanjem transatlantske dimenzije.

„Da bismo imali trajni dijalog i sporazum, moramo da promenimo pristup sa onog što je bilo tipično za prethodnu administraciju Sjedinjenih Država“, rekao je Kurti u intervjuu za AP.

„Pristup mora da bude transformativan, gde se ne moraju proveravati samo interesi i činjenice, već i vrednosti i principi. Ovo može biti okvir za Evropsku uniju i evroatlantske integracije, kao cilj za obe zemlje“, smatra Kurti.

Njegov pokret je u nedelju osvojio blizu 48 odsto glasova birača na vanrednim parlamentarnim izborima i tako postao stranka sa najviše poslanika, ali još nedovoljno da sami formiraju vladu.

Kurti je najavio da će Prištini biti spremna da se prijave za status kandidata kako bi postala deo Evropske unije.

„S druge strane, verujem da bi EU trebalo da iznese neku vrstu mini-plana za Zapadni Balkan, sličan onome što su SAD učinile za zapadnu Evropu nakon Drugog svetskog rata“, naveo je Kurti.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

 

Izvor RTS, 16. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u