Тадашњи амерички потпредседник Џо Бајден са члановима своје породице током обиласка ауто-пута названог по његовом покојном сину Боу Бајдену, Сојево (у близини Урошевца на КиМ), 17. август 2016. (Фото: AP Photo/Visar Kryeziu)

Bajden: Kosovo je posebno mesto za moju porodicu

Bajden je i ovom prilikom poručio da je neophodno obezbeđivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Beogradom, „usredsređenog na međusobno priznanje“

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je pismo vršiteljki dužnosti predsednice privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani povodom, kako se navodi u tekstu, „trinaeste godišnjice nezavisnosti“. Bajden je i ovom prilikom poručio da je neophodno obezbeđivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Beogradom, „usredsređenog na međusobno priznanje“.

„Veze između naših naroda ostaju čvrste i bazirane su na zajedničkoj posvećenosti nastavku napretka Kosova i njegove trajne snage kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske države“, piše u pismu koje je uputio američki predsednik.

Ističe i da se raduje saradnji sa budućom vladom da bi „Kosovo napredovalo na evropskom putu“.

„Ima još mnogo posla koji je potrebno uraditi, uključujući obezbeđivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, usredsređenog na međusobno priznanje, koji će ojačati vladavinu prava“, naveo je Džozef Bajden.

U pismu se pominje i borba protiv pandemije COVID-19 i ubrzanje ekonomskog rasta koji bi obezbedio prosperitetnu budućnost „za sve građane Kosova“.

„SAD ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u ovim poduhvatima. I na ličnom planu, Kosovo nastavlja da zauzima posebno mesto za porodicu Bajden u čast vremenu koje je naš sin Bo Bajden proveo radeći na očuvanju mira, pravde, i vladavine prava za sve ljude na Kosovu“, zaključuje se u pismu američkog predsednika upućenom Vjosi Osmani.

 

Izvor RTS, 16. februar 2021.

 

Blinken: Sporazum podrazumeva fleksibilnost

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da pozdravlja napore Prištine da normalizuje odnose sa Beogradom.

Poručio je da postizanje sveobuhvatnog sporazuma, usredsređenog na uzajamno priznanje, zahteva od svih strana da pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis.

On je u pismu upućenom građanima Kosova, a objavljenom na sajtu Stejt departmenta, povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti od Srbije, napisao i da SAD pozdravljaju nedavno uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom.

„SAD cene jake veze između naših naroda i nastaviće da podržavaju Kosovo na putu ka evroatlantskim integracijama“, napisao je Blinken u pismu.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Visar Kryeziu

 

Izvor Tanjug/B92, 17. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u