Заседање Светог Архијерејског Сабора у Патријаршијском двору у Београду, 11. мај 2019. (Фото: spc.rs)

Sutra se bira patrijarh, hospitalizovan episkop Lavrentije

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan sutra u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati, a pre toga u devet časova biće održana sveta liturgija sa prizivom Svetog duha, uobičajena za početak svakog Sabora, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji SPC.

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru neće prisustvovati episkop australijsko-novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv pandemije kovida, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja, a upitno je i prisustvo vladike vranjskog Pahomija koji je nedavno oboleo od korone.

Dolazak vladika se očekuje i tokom dana, a kako je rečeno Tanjugu deo njih će biti smešten u Patrijaršiji, a ostali po sopstvenom izboru.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u Jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Po navodima pojedinih medija Jovan Radosavljević će biti monah koji će apostolskim žrebom birati između trojice kandidata za 46. poglavara SPC.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 17. februar 2021.

 

Hospitalizovan episkop Lavrentije

Episkop šabački i administrator valjevske eparhije Lavrentije hospitalizovan je danas u Kliničkom centru Srbije.

Kako je saopšteno iz SPC, s obzirom na tu okolnost sutrašnjom sednicom Sabora će predsedavati episkop sremski Vasilije.

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor Večernje novosti, 17. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u