Hrvatska najavila kupovinu ruske vakcine, pa Plenković demantovao

Iako Hrvatska ima pravo da kupi rusku vakcinu, što je već uradila Mađarska, Plenković je istakao da će čekati odobrenje EU. Istovremeno stižu apeli da vakcina nema dovoljno

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je hrvatska vlada u proteklim mjesecima radila na tome da osigura dovoljnu količinu vakcina za cijelu populaciju.

„1,9 miliona doza Fajzera, milion doza Moderne, 2,7 miliona doza AstraZeneke i 900 hiljada doza Džonson i Džonson koji je sada krenuo s procedurom registracije vakcina“, rekao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Ali ono što je uslijedilo dalje u Plenkovićevoj izjavi je potpuni zaokret u odnosu na informacije koje su iz vlade curile sinoć. Tada su od izvora bliskih vladi stizale informacije kako se već u sljedećih nekoliko sedmica namjerava dopremiti najmanje milion doza Sputnjika V, prije odobrenja Evropske agencije za lijekove (EMA) koje se očekuje tek u aprilu.

Sada Plenković govori suprotno, da prije korišćenja Sputnjika V u Hrvatskoj ta vakcina mora biti odobrena u EU.

„Mi smo u poziciji da, ne našom krivicom, dolazi do sporije distribucije vakcina i želimo da vidimo koje su nam druge mogućnosti da eventualno nabavimo vakcine. Uspostavili smo službene kontakte s ruskom stranom, naši resori postaviće određene upite i zahtjeve. Želimo biti u poziciji da smo rezervisali doze kad ta vakcina bude odobrena. Želimo biti odgovorna vlada i ne želimo doći u situaciju da nemamo na tržištu nešto što je pouzdano“, izjavio je Plenković, prenosi Index.hr.

Zaokret posle par sati

Kazao je da se on i vlada ne žele da se dovedu u situaciju da država bude odgovorna za eventualne neželjene posljedice na zdravlje neodobrene vakcine.

„Mi želimo biti odgovorna vlada kada je riječ o zdravlju i sigurnosti naših građana. Kada određena vakcina ili lijek dobije odobrenje EMA-e, tada za njegov kvalitet i nuspojave odgovara proizvođač. A kada to dođe bez toga, onda za to odgovara država, a mi ne želimo ući u situaciju da na tržištu imamo nešto što nije provereno“, dodaje Plenković.

Na pitanje koja će biti cijena ruske vakcine, rekao je da još nisu došli do cijene u razgovorima s Rusima. Dodao je da bi vakcina koja je već naručena mogla stići krajem februara ili u martu, da se radi o iznosu od 600.000 doza koje bi trebalo da dođu, ali tu se radi o vakcinama koja se već nalaze na hrvatskom tržištu.

Zaokret vlade dolazi nekoliko sati nakon što je predsjednica Evropske komisije oštro napala Ruse zbog njihove namjere da plasiraju Sputnjik V na tržište EU, primjećuje Index. Rekla je kako Sputnjik nije aplicirao za dozvolu i da, ako to želi učiniti, mora proći cijelu proceduru kao i svi ostali i predati svu potrebnu dokumentaciju.

„Pitam se kako to da Rusija nudi milione doza vakcina mnogima, a nije ih upotrijebila na vlastitim građanima, ne napreduju u vakcinisanju svojih građana“, rekla je Ursula fon der Lajen, koja je konferenciju održala nakon najava iz Hrvatske i Slovačke da idu u nabavku ruske vakcine.

 

Izvor nezavisne.com, 17. februar 2021.

 

Vakcina nema, a Ruse su odbili

Tek što je Hrvatskom odjeknula vest da je u slučaju nabavke ruske vakcine Sputnjik V došlo do preokreta, stiglo je upozorenje da vakcina više nema.

Naime, epidemiolog Miroslav Venus, predsednik Hrvatskog epidemiološkog društva, rekao je za hrvatske medije da u Virovitičko-podravskoj županiji vakcina više nema.

On ne smatra da je njegova županija zakinuta u distribuciji vakcina jer, prema njegovim rečima, Hrvatski zavod za javno zdravlje ravnomerno distribuira vakcine protiv koronavirusa. „Onoliko doza koliko želimo, zasada nismo dobili“, objasnio je on, a preneo je Index.hr.

„Treba razmisliti o odlaganju davanja druge doze vakcine“, rekao je Venus, objašnjavajući da se to odlaganje odnosi na druge doze Fajzerove, a verovatno i Modernine vakcine, najviše zbog nestašice.

Podsetimo, već nekoliko dana u Hrvatskoj traje prava drama oko moguće nabavke ruske vakcine protiv koronavirusa, koja je počela zatrpavanjem ruske ambasade u Zagrebu pitanjima može li se od njih kupiti ili bilo kako nabaviti ruska vakcina Sputnjik V.

Iako je iz ambasade rečeno da oni ništa ne mogu da učine po tom pitanju jer se vakcine nabavljaju preko odgovarajućih protokola i pravila, u medijima su počele da cure informacije bliske vrhu vlade o tome da se ipak razmišlja o nabavci ruske vakcine.

Stvar je skoro bila gotova, bar prema onome što su pisali mediji, ali je sve nade raspršio premijer Plenković u sredu. Ruske vakcine ne može i neće biti dok je ne odobri evropska agencija za lekove. A ona to neće učiniti, bar ne skoro, jer im Rusi nisu u planu strategije u borbi protiv koronavirusa.

Teoretski, svaka država članica EU može nabaviti i one vakcine koje nije odobrila Evropska komisija, ali se o njima i njihovom odobravanju sama brine, a takođe smeju se koristiti samo na teritoriji države koja ih je kupila. To je već uradila Mađarska, ali Hrvatska izgleda ipak odlučuje da čeka.

A vakcina nema.

 

Izvor B92, 18. februar 2021.

 

Ruski ambasador u Hrvatskoj o kupovini vakcina

Rusija očekuje da će Hrvatska podneti zvanični zahtev za kupovinu vakcine Sputnjik V, izjavio je danas ambasador Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko.

Nesterenko je naveo da je razgovarao sa hrvatskim ministrom zdravlja Vilijem Berošom, što je za njega pokazatelj namere hrvatske vlade da razmotri nabavku vakcine Sputnjik V iz Rusije.

– Ministar je podvukao da Hrvatska uzima u obzir da je ovaj lek efikasan protiv koronavirusa i da oko 30 država, među kojima i Mađarska, članica EU, planira da ga kupi – kazao je ruski ambasador.

On je naveo da zvanični zahtev za vakcine treba da stigne iz Zagreba.

– S obzirom na činjenicu da je Hrvatska članica Evropske unije, potrebno je poštovanje određenih pravila koja je postavila EU o kupovini stranih lekova – naglasio je Nesterenko i dodao da se EMA bavi tim pitanjem i da se očekuje da odluči u slučaju Hrvatske.

Ruski ambasador je rekao Berošu i da bi hrvatske ovlašćene agencije i predstavnici Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) trebalo da obave razgovore o svim detaljima isporuke ruske vakcine.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Shamil Zhumatov

 

Izvor Tanjug/SrbijaDanas, 17. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u