General Dikić po oslobađanju: Tražili su da optužim SPC, Rusiju, Srbiju…

„Taj Katnić mi je rekao – ti braniš Srbe ovde, ali sve ćemo mi njih u autobuse i proterati pravac u Srbiju kao i svi drugi što su uradili“

Tužilac Milivoje Katnić ponudio mi je posle hapšenja u Crnoj Gori da odmah budem oslobođen ali da optužim SPC, neke Ruse, DF i njihove lidere. Kasnije mi je traženo da optužim Nenada Popovića i da kažem da sam otišao u Crnu Goru po nalogu Aleksandra Vučića, rekao je penzionisani general Žandarmerije Bratislav Dikić.

Dikić, koji je nedavno oslobođen iz zatvora u Crnoj Gori, gde je bio zbog optužbi u takozvanoj aferi „državni udar“, gostovao je u Jutarnjem programu Hepi TV, prenose Novosti.

„Posle četiri godine i četiri meseca, 1.583 dana u Crnoj Gori, od toga 1.571 dan u samici i konačno je došlo vreme za malo pravde za mene i dugo očekivana sloboda zahvaljujući sudijama Apelacionog suda koji su doneli pravednu i zakonitu odluku“, počeo je general Dikić.

On kaže da je afera „državni udar“ obična farsa i da se sve zasnivalo na lažnoj izjavi svedoka saradnika.

„Meni je prišao čovek u civilu i predstavio se da je policajac i rekao da ima naredbu da me odvede u Centar bezbednosti. Meni to nije predstavljao problem. Ja nisam znao šta me čeka, nisam imao pojma o čemu se radi. Došao sam turistički, privatno u Crnu Goru. Da sam planirao da nešto radim, došao bih preko brda. U Centru bezbednosti me je sačekao Milivoje Katnić i ponuđeno mi je da to veče budem oslobođen, ali da optužim SPC, neke Ruse, DF i njihove lidere, sa posebnim akcentom na Andriju Mandića, a kasnije u januaru je traženo da optužim i Nenada Popovića kao „finansijera“. Tražili su da kažem da je Aleksandar Vučić znao za sve i da sam otišao po njegovom nalogu u Crnu Goru. Odmah sam to odbio. Katnić mi je pretio da će mi ‘spakovati’ 15 godina zatvora“, rekao je Dikić.

On kaže da je vlast Mila Đukanovića u Crnoj Gori htela da manipuliše starijim porukama predsednika Vučića upućenim njemu.

„Tražio sam poligrafsko testiranje odmah, sem u momentu kad su pretnje prešle granicu i kad mi je porodica bila napadnuta. Tada sam optuživao, ali uglavnom sebe, da bih zaštitio druge. To je bilo prvih mesec dana. Stupio sam i u štrajk glađu i žeđu, a bio sam bolestan od raka“, izjavio je general Dikić.

On je najavio da će napisati i knjigu o svemu tome.

„Blaženopočivši mitropolit Amfilohije je došao da me poseti i hvala mu zbog toga. Tu smo imali jedan dobar razgovor, dao mi je veliku podršku i dao mi je savet kog sam se pridržavao i držao. Rekao mi je da govorim istinu, samo istinu i da će me Bog nagraditi pravdom. To je bilo naš poslednji susret. Nakon nedelju dana počinje tortura. Obedovao sam stojeći, dušek je bio kao sa deponije, sav pocepan. Živeo sam bez ikakvih higijenskih uslova, bilo je zabranjeno drugima da komuniciraju sa mnom. Policajcima je bilo žao, pa ponekad nešto kažu. Prozor nije dihtovao, grejanja nije bilo. Prvih mesec dana mi nisu dali da se kupam“, ispričao je Dikić.

General navodi da su mu nudili i novac kada su videli da nije pristao na dogovor kojim je trebalo da optuži nevine ljude u zamenu za svoju slobodu.

„Nudili su mi 50.000 evra odmah, mojoj porodici da isplate u Srbiji, a ako je potrebno rekli su da će dati još. Nisam prihvatio novac, a onda su počele pretnje. Govorili su mi da moja porodica nije bezbedna ni u Srbiji. Mojoj ćerki je nepoznati muškarac prišao sa leđa, počupao je za kosu i pretio da moram sarađivati sa crnogorskim tužilaštvom. Kada bi mi porodica dolazila u posetu, govorili su da se paze jer Morača ima mnogo krivina“, ispričao je Dikić.

On je posebno istakao reči tužioca Katnića koji je rekao da će sve Srbe proterati iz Crne Gore.

„Taj Katnić mi je rekao – ti braniš Srbe ovde, ali sve ćemo mi njih u autobuse i proterati pravac u Srbiju kao i svi drugi što su uradili“, rekao je Dikić.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Jutarnji Program TV HAPPY

 

Izvor Sputnjik, 20. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u