V. Jeremić: Odgovor Selakoviću ili poštovanje je uzajamno, pozivam na dijalog

Pozivam Vas da o spoljnoj politici Srbije i odnosima u svetu ukrstimo mišljenja i stavove i pokažemo građanima da je u Srbiji moguće voditi civilizovani i argumentovani dijalog

Uvaženi ministre Selakoviću,

Razočaran sam Vašim odgovorom na moje pismo, objavljeno u Politici 6. februara o. g.

Nije moralno tražiti od profesionalnih diplomata svoje zemlje da napadaju domaću opoziciju. Čak i kada bi neko od njih iskazao želju da tako nešto uradi, jedan ministar državotvornih nazora bi trebalo da ga u tome spreči. Jednog dana ćete Vi otići sa te funkcije, a diplomate bi trebalo da ostanu da služe Srbiji. Primera radi, profesionalac koji je kraj mog ministarskog mandata dočekao na mestu državnog sekretara, ambasador Ivan Mrkić, dobio je 2012. godine podršku novih vlasti da me nasledi na mestu ministra, čime je obezbeđena zdrava doza institucionalnog kontinuiteta. Složićete se da bi se to teško dogodilo da je on po mom naređenju pisao uvredljiva pisma u Politici, upirući prstom na tadašnje opozicione prvake.

Neću se osvrtati na sadržaj neotesanog teksta koje je potpisao Vaš činovnik, za koji ste svesni da obiluje neistinama. Ja znam da Vi intimno cenite moj rad na mestu ministra spoljnih poslova Srbije – niste se snebivali da mi to otvoreno pred svedocima kažete, u mom kabinetu predsednika Generalne skupštine UN 2013. godine u Njujorku. Zahvalan sam Vam na tome, kao i na Vašem glasu prilikom odlučivanja Vlade Srbije o mojoj kandidaturi za generalnog sekretara UN 2016. godine. Uprkos tome što smo u različitim taborima, poštovanje je uzajamno.

Pred Vama je mnogo ozbiljnog posla ukoliko želite da pod Vašim rukovodstvom Ministarstvo spoljnih poslova postane više od puke međunarodne logističke platforme Vašeg predsednika i njegove partije. Koliko god im bili lično odani, to sebi ne smete da dozvolite, zarad očuvanja dostojanstva struke, kao i individualnog traga koji svaki ministar ostavlja u istoriji srpske diplomatije.

Dozvolite da Vam, s tim u vezi, skrenem pažnju na jedan gorući problem, čije je rešavanje preduslov da budete uspešni na Vašoj dužnosti. Naime, prilično je teško unapređivati bilateralne odnose ili sprovoditi bilo kakvu robusnu diplomatsku akciju u situaciji kad imate nepopunjeno čak 26 pozicija šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u svetu. Pokušajte da se oduprete pritiscima da ova mesta popunite partijskim poslušnicima i preletačima – isuviše je takvih, nažalost, u Vašim redovima.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, razumem da su Vam ruke u velikoj meri vezane Vašingtonskim sporazumom, čijom se tačkom 15. Srbija u narednih godinu dana obavezala na „uzdržavanje od formalnog ili neformalnog zahteva bilo kojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisnu državu”. Zauzvrat, prištinske vlasti su pristale samo na jednogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama – ali ne i na lobiranje za bilateralna priznanja i uspostavljanje diplomatskih odnosa. Da li je Vaš predsednik u Vašingtonu na to pristao svesno, ili je posredi grub previd srpske delegacije koja u svom sastavu nije imala nijednog profesionalnog diplomatu, verovatno nikada nećemo saznati.

Spoljna politika je u današnjem globalizovanom svetu jedna od najvažnijih alatki napretka i odbrane nacionalnih interesa, pogotovo za države naše veličine. Nadam se da ćete se složiti sa mnom da je nesporan interes javnosti da u vezi sa njom bude adekvatno informisana.

Stoga Vas pozivam da o spoljnoj politici Srbije i odnosima u svetu ukrstimo mišljenja i stavove na Javnom servisu RTS, i pokažemo građanima da je u Srbiji moguće voditi civilizovani i argumentovani dijalog.

Uprkos tome što sam na čelu političke stranke koja po veličini u ovom trenutku značajno zaostaje za Vašom, verujem da me moja biografija kvalifikuje za to da Vam budem sagovornik na temu međunarodnih odnosa, i da nemate razloga da jedan takav razgovor izbegnete.

Kao što Vam je poznato, ja nisam u prilici da utičem na uredništvo RTS-a u smislu organizovanja tog duela, no, verujem da Vi imate kapacitet da se za to izborite. Radujem se tome.

 

S poštovanjem,

Predsednik Narodne stranke i bivši šef diplomatije

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Izvor Politika, 21. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u