Bečki Standard: Albanski nacionalizam je bezbednosna opasnost prvog stepena

U komentaru poznatog austrijskog analitičara Paula Lendvaja podseća se da je Aljbin Kurti, koji je pobedio na izborima, u više navrata zahtevao referendum za ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije

Eksplozivnost albanskog nacionalizma ostaje, i nakon promena u Prištini, faktor nesigurnosti prvog stepena za susedne države i balkansku politiku, ocenjuje bečki dnevnik Standard.

U komentaru poznatog austrijskog analitičara Paula Lendvaja podseća se da je Aljbin Kurti, koji je pobedio na izborima, u više navrata zahtevao referendum za ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije.

Takođe, Lendvaj ukazuje da se ne sme zaboraviti ni izjava albanskog premijera Edija Rame u korist najtešnjih odnosa između dve „albanske države“.

On navodi da i u istoriji postoje primeri o opasnosti nostalgije za mogućem zaokruživanjem u veliku Albaniju uz priključenje istočnog dela Severne Makedonije sa dominantno albanskim stanovništvom, prenosi Tanjug.

Lendvaj za Kurtija kaže da je izabran pre svega glasovima mlade generacije i dijaspore, jer ga smatraju simbolom nade i okretanja leđa mreži komandanata tzv. OVK koja je vladala skoro dve decenije.

Kurtijeva pobeda i za EU i SAD stvara novo polazište, smatra Lendvaj i ističe da je za radikalnog albanskog nacionalistu neprihvatljiv od EU zahtevani kompromis sa Srbijom bez priznanja Kosova.

Lendvaj podseća i da je Kurti rekao da za njega dijalog sa Beogradom nije prioritetet.

On je ocenio da su i unutrašnjo-politički zadaci nove vlade u Prištini ogromni, pošto, ako se ne postigne dvotrećinska većina u skupštini za izbor novog predsednika, prete novi izbori.

Ključno pitanje za budućnost, smatra, jeste da li je Kurti spreman i sposoban da sklapa kompromise.

 

 Naslovna fotografija: EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

 

Izvor Sputnjik, 24. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u