Izveštaj EU o napretku Srbije: Brine nas Telekom i jačanje saradnje sa Kinom

Naglašava se zabrinutost zbog „najslabijeg skora“ Srbije u usklađivanju sa spoljnom politikom EU u poređenju sa drugim zemljama regiona, kao i zabrinutost zbog „sve većeg uticaja Kine“

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika sa 57 glasova za, četiri glasa protiv i devet uzdržanih, saopštio je predsednik odbora Dejvid Makalister.

Članovi Spoljnopolitičkog odbora glasali su o amandmanima na izveštaj Vladimira Bilčika, a zatim i o tekstu u celini. Od ukupno 385 amandmana usvojeno je svih 38 kompromisnih amandmana, kao i 49 pojedinačnih.

U usvojenim amandmanima su, u odnosu na originalni tekst, pooštrene formulacije i kritike u oblasti borbe protiv korupcije, funkcionisanja Narodne skupštine i stanja medija, dok se pozitivne ocene odnose na ekonomske pokazatelje, učešće u regionalnoj saradnji i dijalogu sa Prištinom. Pozitivno je ocenjena i strategija Srbije prema romskoj zajednici i podržavanje Parade ponosa.

Istovremeno, od vlasti u Srbiji se traži da „rečima i delima“ rade na ispunjavanju obaveza na putu ka članstvu u EU. Poslanici su zatražili od EU da unese više dinamike u pristupne pregovore sa Srbijom, brzo primeni novu metodologiju proširenja u pregovorima sa Srbijom i jasno predstavi konkretne podsticaje od interesa za građane Srbije.

U jednom od usvojenih amandmana Srbija se poziva da postigne „uverljive rezultate u pravosuđu, slobodi izražavanja, borbi protiv korupcije, posebno kada je reč o slučajevima za koje postoji visok nivo interesovanja javnosti, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija“.

Usaglašeni tekst pozdravlja promene u radu parlamenta „u skladu sa procedurama“, ali naglašava da „agresivni rečnik, zastrašivanja i optužbe protiv političkih protivnika i predstavnika medija na sednicama Narodne skupštine predstavljaju kršenje demokratske prakse koje treba „sankcionisati u skladu sa poslovnikom“.

U tekstu izveštaja se naglašava zabrinutost zbog „najslabijeg skora“ Srbije u usklađivanju sa spoljnom politikom EU u poređenju sa drugim zemljama regiona, kao i zabrinutost zbog „sve većeg uticaja Kine“.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, očekuje se da će izveštaj o Srbiji, u formi rezolucije, biti usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 24. i 25. marta u Briselu.

 

Autor Dušan Gajić

 

Naslovna fotografija: Reuters/Francois Lenoir

 

Izvor RTS, 24. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u