Vulin: Udžbenike istorije treba da piše Srbija, a ne druge države

„Udžbenik istorije po kome će učiti naša deca mora da napiše država Srbija”, poručio je danas Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin predložio je danas u parlamentu da udžbenik istorije napiše Srbija.

„Mi prihvatamo svetska i evropska pravila, udžbenici se kupuju na tržištu, najjeftiniji ponuđač, sve kao i u svim drugim zemljama na svetu i to je sasvim u redu. Ali neka to bude kada je u pitanju biologija, hemija, matematika. Udžbenik istorije po kome će učiti naša deca mora da napiše država Srbija”, rekao je Vulin, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, u tom udžbeniku će biti bar stranica o Jasenovcu.

„Neće biti tri rečenice u kojima nam strani izdavači objašnjavaju šta je bio Jasenovac, u kojima nam strani izdavači objašnjavaju šta je Kosovo, šta je Srebrenica. Molim vas, ako nađete ikad prostora za to, diskutujte o ovoj temi, dajte predlog, donesite zakon, uradite ono što možete da država Srbija sama piše svoju istoriju”, poručio je Vulin poslanicima. On je dodao da će se ako drugi budu pisali istoriju „naći neka bitanga drugosrbijanska” koja će da kaže „Dara iz Jasenovca” je ratno huškanje.

„Ratno huškanje je klanje srpske dece. Nisu krivi oni koji su ih klali, nego su krivi oni koji su se usudili da se toga sete”, rekao je Vulin.

Ministar je istakao da je Aleksandar Vučić prvi srpski predsednik koji je imao hrabrosti da kaže: „Hoću da snimim film o Jasenovcu”.

„Ovo je bila priča za srpski narod, da mi prvi razumemo šta su nam uradili i da taj apsolut mržnje nikad ne prestaje”, kazao je Vulin.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Politika, 24. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u