Vučić: Pomoć za građane Kosmeta, nezaposlenima 200, deci po 100 evra

Vučić je nakon razgovora sa Srbima sa KiM u Kuršumliji najavio da će biti realizovan projekat obnove KBC Kosovska Mitrovica, da će graditi novi KBC Gračanica...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će posebnu finansijsku pomoć dobiti građani koji žive na Kosovu i Metohiji – nezaposleni po 200 evra, a zaposleni i svako dete po 100 evra.

Aleksandar Vučić je predstavnike Srba sa Kosova i Metohije tokom sastanka u Kuršumliji upoznao sa situacijom pred dolazak specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, i najavio da će Srbija značajno novčano pomoći srpskom narodu na KiM i nastaviti da ulaže u važne projekte.

„Dogovor je sa Kancelarijom za KiM da posebnu finansijsku pomoć uputimo, ne ljudima koji su prijavljeni već onima koji žive na KiM, posebno onih 12.000 do 14.000 koji su nezaposleni“, rekao je Vučić nakon sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije u Kuršumliji.

Svi nezaposleni mogu da očekuju pomoć države Srbije od 200 evra, naglasio je Vučić.

„Ali ćemo i za svako dete koje živi na KiM, kao i za svakog čoveka, što je razlika u odnosu na centralnu Srbiju, obezbediti po 100 evra pomoći“, istakao je predsednik Srbije.

To, kako je rekao, znači da će petočlana porodica, u kojoj je dvoje odraslih zaposleno dobiti 500 evra, a ako je dvoje nezaposleno 700 evra.

„To je ogroman novac, ali time želimo da pomognemo posebno siromašnom delu našeg stanovništvu na KiM“, rekao je Vučić i dodao da nisu svi na KiM siromašni, jer ima, posebno na severu, onih koji žive pristojno, pre svega, zbog kosovskog dodatka.

„Ali, želimo da zamolimo te ljude da nastave da se bore, da čuvaju svoja i naše, srpsko ognjište na Kosovu i Metohije“, rekao je Vučić.

Vučić je još jednom zahvalio srpskom narodu na KiM koji je na izborima, kaže, pokazao jedinstvo, koje ga nije uvek krasilo, jer su shvatili da je to jedini način da se izbore za svoje interese.

„Ako je 43.800 glasova bilo za Srpsku listu, a drugoplasirani, koji su pokušavali da unesu podelu u srpski narod, dobili 1.300 glasova, jasno je kakva je razlika i kolika je podrška Srpskoj listi i podrška jedinstvu i zajedništvu sa Srbijom“, poručio je Vučić.

Kako je rekao, i pored toga što su neki ulagali mnogo novca u nastojanjima da podele srpski narod, jer su albanski politički lideri želeli tu podelu – nisu uspeli.

„A, radili su i preko Beograda, i preko nekih medija, ali nisu uspeli“, rekao je Vučić.

„Naš odgovor će biti strpljivost i trpeljivost“

Predsednik Srbije poručio je komentarišući stav Prištine i poruke iz Brisela i Vašingtona oko KiM da oni samo žele da Srbija prizna Kosovo, a da će naš odgovor na sve to biti strpljivost i trpeljivost.

On je tako odgovorio i na pitanje može li se status Kosova rešiti na relaciji Priština–Brisel–Vašington bez Beograda.

„Videćemo šta će da kažu za Vašingtonski sporazum. Vidim da im se ne sviđa. Jedino što bi želeli je da Srbija prizna Kosovo. Ako misle da je to realno moguće – blago njima. Mi ne mislimo tako“, rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao na to da su se neki čudili i kritikovali kada je rekao „vi radite svoj posao, mi ćemo svoj“, te poručio da on nije, za razliku ranijih vlasti, izašao sa „jakim“ saopštenjima kao 2004. kada su izdali narod, kada su se lomili krstovi, spaljivale crkve na Kosovu, a da ništa nije preduzeto.

„Bolje da pustimo da oni pokazuju nervozu, a mi ćemo da nastavimo da se bavimo jačanjem naše privrede“, podvukao je predsednik.

Vučić je rekao da bez Beograda mogu da organizuju možda jedino pokušaj smene vlasti, kao što su pokušali, kako je rekao, na najgluplji mogući način na ulici, silom, pa nije uspelo.

Novi KBC u Gračanici i put od Jarinja do KM

Vučić je nakon razgovora sa Srbima sa KiM u Kuršumliji najavio da će biti realizovan projekat obnove KBC Kosovska Mitrovica, da će graditi novi KBC Gračanica, kao i da će biti urađen magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice.

„Razgovarali smo o projektima, i možemo danas da kažemo šta ćemo da radimo, što će biti simboli uspeha“, rekao je Vučić.

Za magistralni put od Jarinja do Mitrovice rekao je da je reč o 53-54 kilometra.

„Biće kao pista urađen, šest metara širine, sa bankinama, kanalima…“, objasnio je Vučić.

Namera je, ističe, da se pokaže koliko je danas snaga Srbije veća nego ranijih godina i decenija, a da građani od toga imaju konkretne koristi.

Razgovaralo se, dodao je, i o projektima u Kosovskom Pomoravlju, poput Štrpca, od osvetljenja u centru grada i fasada, do svih važnijih pitanja.

Radiće se i nova zgrada Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

„Sve ove vesti su za naše ljude veoma dobre“, rekao je Vučić.

Rakić: Pobeda Srpske liste pokazatelj srpskog jedinstva

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je u Kuršumliji, posle sastanka političkih i institucionalnih predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima Vlade Srbije, rekao da rezultat Srpske liste na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM nije samo pobeda te političke opcije, već jasan pokazatelj srpskog jedinstva i sloge.

„Pojedini srpski kvazipolitičari sa KiM, ali i oni koji ih podržavaju iz Beograda nisu uspeli u nameri da razbiju naše jedinstvo“, rekao je Rakić.

On je naveo da su zamolili predsednika Vučića da se češće održavaju sastanci političkih predstavnika Srba na KiM sa rukovodstvom države jer im, kako je istakao, to mnogo znači.

„Tu pupčanu vrpcu sa državom Srbijom niko neće uspeti da preseče“, poručio je predsednik Srpske liste.

Dodao je da su Srbi sa KiM zamolili predsednika i članove Vlade da se ulaže u infrastrukturne projekte na KiM i dodao da je u toku veliki broj takvih projekata, kao i onih koji će biti realizovani u toku godine.

Rakić je zahvalio srpskom narodu na Kosovu i Metohiji koji je pokazao slogu, jedinstvo i želju da opstane na prostoru KiM.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Tanjug/RTS, 26. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u