Lompar i Kusturica odbili kandidaturu za prijem u SANU

Profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milo Lompar i režiser Emir Kusturica javno su se u odvojenim pismima javnosti oglasili povodom kandidatura za njihov prijem u SANU

Povom teksta „I Kusturica kandidat za SANU“, objavljenog u broju „Novosti“ od subote, reagovao je profesor Milo Lompar, kratkom izjavom, koju je uputio našoj redakciji.

– U vezi sa vašim tekstom o ovogodišnjim kandidatima za članstvo u SANU, koje je evidentiralo Odeljenje jezika i književnosti, molim da – i u elektronskom i u štampanom izdanju – objavite sledeću izjavu, budući da je pomenuto i moje ime.

„Kao osoba koja je imenovana kao kandidat još 2015. godine, napisao sam pismo tadašnjem sekretaru Odeljenja (19. 3. 2015), u kome sam tražio da se moje ime ukloni sa liste kandidata. Ništa se u mom ponašanju i mišljenju nije od tada promenilo.”

 

Izvor Večernje novosti, 28. februar 2020. 

 

Kusturica: Ne verujem u dobre namere Kostića povodom Kosmeta

Prvo: Teška srca sam donio odluku da se zahvalim Odjeljenju jezika i književnosti SANU na kandidaturi za članstvo u uglednoj ustanovi i da, evo, ljubazno zamolim brisanje moga imena i prezimena sa pomenutog spiska. Trebalo bi da budem i slijep kod očiju, pa da povjerujem kako osvetoljubivi Kostić nema većinu svojih ljudi u Odjeljenju jezika i književnosti i kontrolu nad armijom akademika u drugim odjeljenjima kod kojih će izdejstvovati sve što zamisli. Uskoro bi mogla da uslijedi njegova ostavka koja neće biti prihvaćena. On neće, oni hoće.

Drugo: Ovaj korak ne činim potcjenjujući istinu da su se stepenicama SANU peli Milanković, Pupin, Tesla, Andrić, Ekmečić i ko sve još važan i sudbonosan za našu Srbiju. Ja sam filmski reditelj, pa onda tek mladi pisac i vremešni muzičar (što ne znači da nisam arhitekta, graditelj i da neću, jedne noći, u svemu biti bolji i stariji). Ipak, danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji, po mom uvjerenju, zaslužuju da budu akademici prije mene.

Treće: Predsjednik SANU, Vladimir Kostić, je telefonskim razgovorom obavjestio Odjeljenje za jezik i književnost kako bi trebalo oni da me predlože za članstvo, a ne novostvoreno Odjeljenje za umjetnost gdje su kandidati scenski umjetnici i što predstavlja medij u kojem sam postigao najveće rezultate. Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao. Ovako, ta su vrata otvorena vrednim umjetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz nego njihovo djelo.

Četvrto: Ne vjerujem u dobre namjere gospodina Vladimira Kostića, a najmanje u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u SANU, nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije. Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava SANU u vezi sa statusom i budućnošću Kosova i Metohije.

 

Foto: Tanjug

 

Izvor Iskra, 28. februar 2020. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u