Prva zvanična poseta patrijarha Porfirija: manastir Jasenovac

Patrijarh Porfirije će biti dočekan u manastiru Jasenovac u 15:30 časova, kada će biti služena doksologija, navela je u saopštenju Eparhija pakračko-slavonska

Patrijarh srpski Porfirije posetiće danas manastir Jasenovac i eparhiju pakračko-slavonsku na poziv episkopa te eparhije Jovana. Porfirije će biti dočekan u manastiru Jasenovac u 15:30 časova, kada će biti služena doksologija, navela je u saopštenju eparhija pakračko-slavonska, objavljeno je na sajtu SPC.

Vladika pakračko-slavonski Jovan služio je jutros svetu liturgiju u manastiru Jasenovac, u istoimenoj opštini u kojoj danas živi oko tridesetak Srba, a koji će kasnije danas posetiti novoustoličeni patrijarh srpski Porfirije.

Liturgija je održana u manastirskoj zimskoj crkvi, udaljenoj oko dva kilometara od spomenika Kameni cvet koji je posvećen svim žrtvama koje su stradale od strane ustaša za vreme Drugog svetskog rata, a osim monaštva manastira koji broji osam monahinja, prisustvovala je nekolicina vernika.

Nakon liturgije, obraćajući se vernicima i poželevši im dobrodošlicu, vladika Jovan je istakao značaj današnje posete patrijarha Porfirija, posebno zato što je to druga crkvena poseta patrijarha od njegovog ustoličenja 19. februara.

Patrijarh Porfirije je u okviru prve zvanične crkvene posete, podsetio je vladika Jovan, posetio Baniju, kraj koji je pre nekoliko meseci pogodio razoran zemljotres gde je, kako je ranije saopštila Srpska pravoslavna crkva, isporučio kontejnere namenjene za privremeni smeštaj porodica postradalih u zemljotresima na Baniji.

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije. Manastirska crkva je sagrađena 1775. godine, ali je razorena na početku Drugog svetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavije, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena. U maju 1995. godine, u operaciji Bljesak, manastirska crkva je oskrnavljena i opustošena, da bi 2000. godine, ponovo bila obnovljena kada je vladika Sava Jurić proglasio jasenovačku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja za manastir.

Patrijarh juče u poseti Baniji

Patrijarh je sa episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom juče posetio Majske Poljane i Glinu, u prvoj poseti od stupanja na dužnost 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve koju je preuzeo sredinom februara.

„Kad smo zajedno, ništa nije prepreka“, rekao je porodici Kukoleča, prvoj od pet koje je posetio u Majskim Poljanama. Oni od potresa žive u stambenim kontejnerima, prenosi agencija Hina.

„Znamo da je ovo dosad bila samo prva pomoć, a da tek predstoji da se sve obnovi, tako da – računajte na nas“, kazao je Porfirije.

Patrijarh je u poruci stanovnicima Banije pogođenima potresom kazao da je tragedija pokazala da su ljudi potrebni jedni drugima.

„Možda Bog ponekad dozvoli iskušenje svima nama da bismo upravo kroz svojevrsnu materijalnu štetu imali mogućnost da probudimo u sebi ono što je ljudsko i da učinimo napor da prevladamo neku svoju skučenost, egoizam i zatvorenost. Da izađemo u susret jedni drugima i da spoznamo da ćemo ujedinjeni lako obnoviti i materijalnu štetu“, rekao je patrijarh.

Na pitanje da li će raditi na poboljšanju političkih odnosa Hrvatske i Srbije, Porfirije je rekao da on nije političar, da to ne želi da bude, niti da se upliće u političke prostore, ali da će se voditi Jevanđeljem i činiti “sve da se sve moguće oštrice među ljudima otupljuju”.

“Sigurno da moje snage nisu velike, ali ću na svakom planu činiti sve da tako bude među običnim ljudima, među onima na pozicijama, a možda je pretenciozno da kažem takvu reč, ali i na planu odnosa država”, rekao je patrijarh.

Prilikom posete patrijarha Mili Bajloviću, čija je kuća takođe uništena u zemljotresu, Porfiriju se obratio stanovnik Majskih Poljana koji se predstavio kao „hrvatski branitelj” i koji je istakao da je srećan kada vidi da je SPC posetio i pomaže njegovom prijatelju.

„Samo onda kad smo zajedno možemo imati istinsku radost i istinski mir”, naglasio je Porfirije koji je nakon obilaska banijskih porodica, posetio bazu Civilne zaštite Lekenik gde su stigla dva velika i četiri manja kontejnera, donacija SPC-a i ambasade Srbije u Zagrebu.

Patrijarh je rekao da je SPC uz pomoć „svih dobrih ljudi” i grada Beograda osigurala nešto više od stotinu kontejnera i najavio da će pomoći i prilikom obnavljanja kuća.

„Mi ćemo sada ovde biti više nego što je to do sad bio slučaj, na to nas obavezuje i novi položaj. Bićemo prisutni ne samo molitvom, duhom i dušom, nego i istinski, telesno prisutni”, poručio je Porfirije u Majskim Poljanama u kojima je zemljotres odneo pet života.

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor Tanjug/RTV, 28. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u