Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi osuđen zbog korupcije

Osuđen je za to što je pokušao nelegalno da dobije informacije od višeg sudije 2014. godine u vezi s procesom kojim je bio obuhvaćen

Sud u Parizu proglasio je danas bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija krivim za korupciju i trgovanje uticajem i osudio ga na godinu dana zatvora i dve godine uslovno.

Šezdesetšestogodišni političar, koji je bio predsednik od 2007. do 2012, osuđen je za to što je pokušao nelegalno da dobije informacije od višeg sudije 2014. godine u vezi s procesom kojim je bio obuhvaćen.

Sud je naveo da će Sarkozi moći da traži da kaznu zatvora izdrži kod kuće, uz elektronsku narukvicu.

Bivši predsednik je tokom desetodnevnog suđenja krajem prošle godine demantovao sve navode iz optužnice, javlja Beta.

Tužilaštvo je tražilo četiri godine zatvora, od kojih dve uslovno, za Sarkozija i za još dvojicu suoptuženih – bivšeg sudiju Žilbera Azibera i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga.

Sarkozija čeka još jedno suđenje kasnije ovog meseca sa još 13 ljudi oko optužbi za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2012. godine.

Pre Sarkozija čije se suđenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsednik se suočio sa suđenjem posle odlaska sa funkcije. Žaku Širaku se sudilo zbog pronevere, ali ne tokom predsedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza.

 

Naslovna fotografija: Anne-Christine Poujoulat/AFP

 

Izvor Politika, 01. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u