Vilijam Voker: Albanci svih zemalja, ujedinite se

Kako je pojasnio, do ujedinjenja dijaspore bi trebalo da dođe bez obzira na to iz kog dela albanskih zemalja potiče, kako bi ojačala uticaj na Zapadu

Bivši šef Misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Vilijam Voker izjavio je da je neophodno da se albanska dijaspora ujedini.

Kako je pojasnio, do ujedinjenja bi trebalo da dođe bez obzira na to iz kog dela albanskih zemalja potiče, kako bi ojačala uticaj na Zapadu.

„Ako bi se albanska dijaspora ujedinila, to bi imalo pozitivan uticaj na albanske zemlje jer bi se profesionalnost migranata ozbiljnije shvatila u donošenju odluka, a u novim domovinama na Zapadu ojačali bismo politicki i ekonomski uticaj“, rekao je Voker na virtuelnom sastanku koji su organizovale snage dijaspore (FeD).

Voker je ocenio da je „na Kosovu stručnost dijaspore ignorisana, ali ne i novac koji stiže“, prenosi Gazeta ekspres.

Na sastanku koji je održan preko Zum aplikacije učestvovali su predstavnici albanske dijaspore iz Evrope, Amerike, Kanade, Japana i Afrike.

Voker, američki dilomata koji važi za izrazitog albanskog lobistu, bio je šef Misije OEBS-a na Kosovu 1999. godine kada je optužio srpske snage bezbednosti za navodni masakr u Račku, što je bio uvod u kasnije NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

 

Naslovna fotografija: Bela Szandelszky/OSCE

 

Izvor Tanjug/B92, 28. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u