Anketa: 72.5 odsto mladih podržava obavezni vojni rok

„Istraživanje je pokazalo da su sentiment i simpatije prema vojsci kod mladih i dalje jaki“, navodi programski direktor agencije koja je vršila anketu

Rado idu mladi u vojnike, naziv je i rezultat najnovijeg istraživanja agencije „Haus of vin“ prema kojem čak 72,5 odsto ispitanika od 17 do 30 godina podržava uvođenje obaveznog vojnog roka. Skoro 40 odsto njih bi dobrovoljno otišlo i u rat.

Da više od 70 odsto stanovnika Srbije podržava uvođenje obaveznog vojnog roka opšte je poznato već godinama, ali da bi gotovo isto toliki procenat mladih obukao maslinastozelenu uniformu – to je već prvorazredno iznenađenje. Štaviše, takvi rezultati istraživanja stižu u godini kada državni vrh sve glasnije najavljuje vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

Istraživanje koje je sprovedeno od 15. do 22. februara pokazalo je da se tek svaki četvrti mladić u Srbiji protivi obaveznoj vojsci dok svega 3,2 procenta nema stav. Studija je obuhvatila samo muškarce, i to u životnoj dobi kada se ide u vojsku.

Jake simpatije

Programski direktor agencije „Haus of vin“ dr Bogdan Stojanović iznenađen je rezultatima istraživanja.

– Anketa je opšte postavljena. Verovatno bi manje mladih bilo za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka da smo im postavili dodatna pitanja kao, na primer, da li bi se na šest meseci odrekli mobilnih telefona i društvenih mreža. Na stranu to, istraživanje je pokazalo da su sentiment i simpatije prema vojsci kod mladih i dalje jaki – apostrofira Stojanović za Blic.

Zanimljivo da bi više od 80 odsto mladih koji podržavaju obaveznu vojsku otišlo u kasarnu i služilo sa oružjem.

– To ukazuje da ubedljiva većina mladih i dalje ima simpatije prema tradicionalnoj vojsci i uniformi. S druge strane, iako toliki procenat ispitanika podržava obavezno služenje vojnog roka, najveći broj njih smatra da bi služba trebalo da traje do šest meseci – objašnjava naš sagovornik.

Valja napomenuti da bi 39,3 mladih koji su za obaveznu vojsku dobrovoljno otišlo u rat zbog Srbije, dok bi 23,7 odsto spremno čekalo da ga otadžbina pozove. Najveću ljubav prema uniformi gaje stanovnici u centralnoj Srbiji.

Vučić: Vagamo

Govoreći o ovo temi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sredinom januara da država vaga da li nam je potrebno uvođenje vojnog roka.

– Vagamo. Ima tu stvari i za i protiv. To će biti vojni rok od četiri, pet, šest meseci, i o tome vagamo, neće trajati godinu dana. Stvari koje su za: time ćemo podići neka mesta širom Srbije, demografske centre. U tim mestima bismo podizali kasarne, gde bi svaka vrsta aktivnosti doprinela daljem razvoju tih mesta, a taj potez bi znatno unapredio i borbenu gotovost – rekao je Vučić.

Uvođenje obaveznog vojnog roka bi, s druge strane, ukazuje, stvorilo veće troškove za državu.

– Razgovaraćemo pre donošenja bilo kakve odluke, jer to ima i svoje dobre i loše strane. Država bi morala svakog dana da obezbedi četiri obroka za vojnike, da plati mazut ili gas, kao i sve druge troškove – od regrutacije do otpusta iz vojske. Samo obezbeđivanje hrane koštalo bi oko osam milijardi dinara, ili oko 70 miliona evra, a kada se obezbede i primanja za vojnike treba dodati još 1,2 do 1,8 milijardi dinara – rekao je Vučić.

On je dodao da zna da će uvek biti i onih koji se protive obaveznoj vojsci.

Istorijske ličnosti

Istraživanje “Haus of vina” donelo je još jedno iznenađenje pošto se pokazalo da srpske istorijske ličnosti bolje poznaju mladi koji ne žele da služenje vojnog roka bude obavezno.

– Možda oni imaju više informacija, dok nacionalno opredeljeni ispitanici nisu toliko informisani – smatra dr Bogdan Stojanović, programski direktor agencije “Haus of vin”.

 

Autor Marko Tašković

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Blic, 01. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u