Kratko o najavi uvođenja vanrednog stanja

Suprotno sejanju opšte panike i tvrdnjama Predraga Kona da „vanredno stanje nema alternativu“ – alternativa postoji. Ona je u smirenom i smišljenom upravljanju krizom

Zvezda u usponu američke politike, diplomac Jejla i Harvarda, i guverner Floride Ron Desantis je u petak, na najvećem godišnjem okupljanju američkih konzervativaca s ponosom istakao da je njegova država, kao „oaza slobode u naciji koja pati pod jarmom represivnih zaključavanja“, postigla bolje rezultate od država koje su imale suprotan, represivan pristup.

„Sad smo jači kao država i mnogo srećniji kao ljudi zahvaljujući ovom rukovodstvu. Florida ima nižu stopu smrtnosti od kovida po glavi stanovnika od nacionalnog proseka, i nižu nego 27 drugih država. Naša stopa nezaposlenosti je niža od nacionalnog proseka, iako se turizam još nije u potpunosti oporavio. A naš budžet je u odličnom stanju… Florida je uradila pravu stvar, a države koje su se zaključale pogrešnu… Posmatramo druge delove naše zemlje i vidimo isuviše mnogo mesta gde su škole zatvorene, firme zapečaćene i životi uništeni“.

Ne postoje čvrsti i nepobitni dokazi da radikalno zaključavanje, kakvo (ponovo) predlaže famozni Krizni štab, smanjuje stepen širenja ovog virusa. Ali i te kako postoje dokazi o užasnim efektima po privredu, psihu ljudi, obrazovanje, i međuljudske odnose koje garantovano donosi ovako radikalna mera.

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa tokom zasedanja (Foto: Tanjug/Sava Radovanović)
Članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa tokom zasedanja (Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Nema nikakve sumnje da se, pod plaštom borbe protiv pandemije, o kojoj se još uvek nedovoljno zna, u mnogim zemljama pokušava uvesti režim totalnog nadzora nalik onom iz Orvelovog čuvenog romana 1984. U isto vreme, Srbija je zahvaljujući svom liberalnijem pristupu – kao i fleksibilnoj politici nabavke vakcina – stekla dragocene poene na međunarodnom planu, upravo kao „oaza slobode“.

To i jeste srpski brend koji nam najprirodnije pristaje, i to je ona „meka moć“ putem koje najlakše i najprirodnije možemo da komuniciramo sa ostatkom sveta. Pogotovo u vremenu najavljenih „velikih resetovanja“, „kovid pasoša“, „sintetičkog mesa“ i sličnih radosti koje nam najavljuju vrlo moćni globalni krugovi. Očigledno je da su Predrag Kon i njegovi istomišljenici, svesno ili nesvesno, lokalni predstavnici i glasnogovornici upravo tih krugova.

Dakle, suprotno Konovim tvrdnjama da „vanredno stanje nema alternativu“ i sejanju opšte panike – alternativa postoji. Naspram diktata Kriznog štaba, to su sloboda i smireno i smišljeno upravljanje celokupnom krizom, na osnovu pozitivnih iskustava drugih koji su postupili i postupaju u skladu sa većinskim mentalitetom Srba i građana Srbije. A Kon može uvek da dâ ostavku. Postoji i ta alternativa.

 

Aleksandar Pavić je politikolog i bivši savetnik u kabinetu predsednika Republike Srpske. Ekskluzivno za Novi Standard.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tara Radovanović

 

Izvor Novi Standard

 

BONUS VIDEO:

Društvo, Kolumna
Pratite nas na YouTube-u