EU nakon debakla sa Kurtijem: Priština podržava dijalog

„I EU i SAD očekuju skori nastavak procesa o obuhvatnoj normalizaciji odnosa. Veoma mi je drago da čujem da g. Kurti shvata značaj dijaloga“, rekao je Lajčak

Specijalni predstavnik EU za dijalog između Prištine i Beograda i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak završio je trodnevnu posetu Prištini, saopšteno je iz Kancelarije EU u tom gradu.

Lajčak je tokom posete Prištini „detaljno izvestio pobednika nedavno održanih parlamentarnih izbora, predsednika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, o napretku postignutom u dijalogu između Prištine i Beograda od njegovog nastavka jula 2020. godine“, saopštila je Kancelarija.

Ističe se da su razgovarali i o narednim koracima.

„Gospodin Kurti i ja imali smo veoma iskren i konstruktivan razgovor. Iako, naravno, shvatam da će g. Kurtiju biti potrebno izvesno vreme da se upozna sa dijalogom i njegovim sporazumima, i EU i SAD očekuju skori nastavak procesa o obuhvatnoj normalizaciji između Kosova i Srbije. Veoma mi je drago da čujem da g. Kurti shvata značaj dijaloga“, rekao je Lajčak.

U saopštenju se ističe da je Lajčak u Prištini održao sastanke sa „vršiocem dužnosti predsednika Vjosom Osmani, vršiocem dužnosti premijera Avdulahom Hotijem i sa liderima političkih stranaka, uključujući PDK, LDK, AAK i Srpsku listu da bi naglasio značaj jedinstva u dijalogu kroz partijske linije“.

Takođe, dodaje se, sastao se sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, razgovarao sa ambasadorom SAD i izvestio zemlje članice EU o njegovim razgovorima.

„Iskoristivši priliku da se sastane za ženama političkim liderima, specijalni predstavnik je podvukao posvećenost EU promovisanju učešća žena u svim sferama društva, uključujući i politiku. Lajčak je pozdravio njihovo veliko interesovanje i aktivnu ulogu od početka dijaloga“, navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Lajčak će se u 18 časova u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

 

Izvor RTS, 03. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u