Nemačka SDP: Mir u Evropi nije moguć bez Rusije

„Mir u Evropi nije moguć protivljenjem Rusiji, već samo sa Rusijom. Kontakti civilnog društva su dragoceni u odnosima (zemalja) i mi želimo da nastavimo to da podržavamo i razvijamo“

Socijaldemokratska partija (SDP), ključna članica nemačke vladajuće koalicije, saopštila je da želi da Nemačka zauzme drugačiji pristup odnosima sa Rusijom, uprkos eskalaciji diplomatskih tenzija poslednjih dana. Mir u Evropi nije moguć bez Rusije, objavila je nemačka stranka.

U manifestu objavljenom na internet stranici stranke, koji su preneli moskovski mediji, druga po veličini stranka u nemačkom parlamentu poručila je svojim pristalicama da, uprkos svim kritikama, računa na spremnost Rusije da se uključi u dijalog i saradnju.

„Mir u Evropi nije moguć protivljenjem Rusiji, već samo sa Rusijom. Kontakti civilnog društva su dragoceni u odnosima (zemalja) i mi želimo da nastavimo to da podržavamo i razvijamo“, dodaje se u manifestu.

Istovremeno, stranka levog centra poziva na ublažavanje viznog režima između Nemačke i Rusije kako bi se mladim ljudima omogućilo učešće u razmeni, prenosi RT.

Međutim, SPD izdvaja škakljiva politička pitanja koja i dalje ostaju izvor napetosti između Moskve i Zapada, uključujući status Krima, rat na istoku Ukrajine, navodne ruske sajber napade i navodno trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

Kao razlozi za novu rundu sankcija protiv Rusije koju su istovremeno u utorak predstavile EU i SAD navedene su situacije oko Navaljnog i antikorupcijske kampanje. Mere, kojim su pogođena četvorica ruskih zvaničnika, verovatno će izazvati recipročan odgovor Moskve, najavio je istog dana ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

SPD je podržao vladu nemačke kancelarke Angele Merkel u okviru formalnog koalicionog sporazuma sa njenom strankom, Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU).

Poslednjih decenija Nemačka je među zemljama EU koje su ekonomski isprepletene sa Rusijom, uprkos ponekad nestabilnim političkim odnosima. Berlin i dalje odlučno podržava gasovod Severni tok 2, iza koga stoji ruska državna energetska kompanija Gazprom, uprkos sankcijama SAD-a, koje su tvrdile da predstavlja pretnju po bezbednost u Evropi.

 

Naslovna fotografija: Sergei Fadeichev/Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 03. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u