Blic: Da li je patrijarh najavio novi odnos SPC prema istopolnim zajednicama?

Kada je u pitanju stav o Zakonu o istopolnim zajednicama, Injac podseća da za hrišćanstvo homoseksualizam nije prihvaćen i dodaje da „nema tog Porfirija koji će taj stav promeniti“

Umesto osuda i isticanja da je za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) homoseksualizam neprihvatljiv, od novoizabranog patrijarha Porfirija juče se moglo čuti nešto drugo i nešto novo – razumevanje za probleme s kojima se pripadnici LGBT populacije suočavaju.

– Mogu da razumem ljude koji imaju tu vrstu seksualne orijentacije, da imaju bezbroj administrativnih problema, izazova, pritiske… I da imaju potrebu da regulišu svoj status. Nažalost, i po ovom pitanju se vidi da Brisel ne vrši samo političke pritiske, već i društveno-političke na zemlje za koje se pretpostavlja da treba da budu deo te zajednice. Ali i mnoge zemlje Evropske unije, uključujući i Hrvatsku, kada je reč o crkvi, imali su priliku da čuju veru crkve u to da je brak zajednica muškarca i žene i da je porodica zajednica oca, majke i dece. I u tom smislu, kada je reč o tom eventualnom zakonu, mi ne možemo biti za to da se istopolne zajednice nazovu istim imenom kao zajednica muškarca i žene – rekao je patrijarh Porfirije u razgovoru za RTS.

Uprkos isticanju tradicionalnih stavova i vrednosti SPC, patrijarh Porfirije je ovom izjavom ipak uspeo da pobere simpatije liberalnog dela javnosti, ali i da navede građane da se zapitaju: da li sa novim patrijarhom dolazi i novo poglavlje u odnosima SPC prema ovakvim i sličnim društvenim pitanjima.

Vladika Porfirije je za “prvog po časti, ali ne i po vlasti” izabran na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora koji je održan 18. februara 2021. godine. Dan kasnije ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu, a i pre nego što je primio tri znamenja poglavara SPC nazivali su ga pomiriteljem i graditeljem mostova.

To čuvenje zaradio je tokom sedmogodišnje službe kao vladika zagrebačko-ljubljanski, jer je uspeo da stvori dobar odnos SPC i katoličke crkve, ali i da pozitivno utiče na hrvatsko društvo. Ipak, njegovo ustoličenje ujedno je i podelilo javnost, jer su ga pojedini iz krugova opozicije kritikovali da je „po volji vlasti“.

Koraci koje je povukao u tri nedelje od ustoličenja pokazuju da je krenuo malo drugačijim putem od svojih prethodnika. Izjavljivio je saučešće porodici Đorđa Balaševića, najavio odlazak na komemoraciju gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću (nije otišao zbog samoizolacije), a sinoć je govorio o nečemu što se u tradicionalnoj Srbiji i dalje smatra tabuom – pripadnicima LGBT populacije i najavljenom zakonu o istopolnim zajednicama.

Umesto osude, razumevanje

Zbog svega ovoga je u javnosti uz patrijarha Porfirija počela da se vezuje i ocena da s njim počinje novo doba u srpskoj crkvi. Za neke je ovaj zaključak smeo, za druge preuranjen, ali činjenica je da je Porfirije zasad pobrao u najmanju ruku simpatije liberalne javnosti i stekao naklonost i onih koji se ne izjašnjavaju kao vernici, ali koji insistiraju na poštovanju različitosti.

Na to ukazuje verski analitičar Draško Đenović, koji nije iznenađen prvim potezima novog patrijarha, imajući u vidu njegov dosadašnji rad.

– Patrijarh Porfirije je čovek koji razume različitosti. Važio je za rok vladiku, jer je išao na koncerte. U Hrvatskoj je živeo u narodu, sa narodom, viđan je često na ulici… Prvi je izjavio da je Hrvatska njegova druga domovina, što je u Srbiji prošlo neprimećeno. Nakon ove izjave o istopolnim zajednicama mislim da se može očekivati da SPC neće izaći sa osudom zakona o istopolnim zajednicama, ili da se u najmanju ruku neće oglašavati. Videćemo da li će tvrdokornije vladike ostati tako blage, imajući u vidu da je patrijarh prvi po časti, ali ne i po vlasti – kaže Đenović.

Naučio šta znači biti manjina

Kao patrijarh koji je relativno mlad i “u snazi”, ističe Đenović, Porfirije je svestan da je ovo 21. vek i da se SPC suočava sa novim izazovima, te da zato mora da nađe način kako da odgovori.

– Porfirije je u Hrvatskoj naučio šta znači biti manjina. Lako je biti vladika u Srbiji, ali je teško biti biskup u Srbiji, ili vladika u Hrvatskoj. Porfirije je tokom službovanja u Hrvatskoj naučio važnost dijaloga i silaska među narod. Zato očekujem da će s njim SPC izaći iz salona i krenuti u susret narodu – kaže Đenović.

Da će dolaskom Porfirija SPC nastupiti na jedan savremeniji način smatra i verski analitičar Željko Injac.

– Porfirije je u Hrvatskoj organizao večeri na kojima je mirio ne srpske i hrvatske političare, već zavađene hrvatske, i mislim da će pod njim SPC nastaviti putem društvenog aktivizma. Upravo to je novo poglavlje koje će SPC započeti u 21. veku, uključivanje u društvena dešavanja. Sve do sada je bila kao muzej, opterećena velikim temama, ostavljajući po strani ono što muči čoveka i dok je u crkvi i van nje – kaže Injac.

Nema tog Porfirija koji će promeniti temelje SPC

Kada je u pitanju stav o Zakonu o istopolnim zajednicama, Injac podseća da za hrišćanstvo homoseksualizam nije prihvaćen.

– I nema tog Porfirija koji će taj stav promeniti. Nameće se veštačka podela “za” i “protiv”, ali problem je što se akcentovanjem seksualnosti nameće taj segment čoveka, a rastače čovečnost. Porfirije je, kao čovek dijaloga, poslao poruku u kojoj čoveka posmatra u celosti – kaže Injac.

Jovan Blagojević, teolog i osnivač Biblijskog kulturnog centra, koji lično poznaje patrijarha Porfirija, kaže za Blic da je na čelo SPC došao čovek koji se bori za čoveka, ne osuđujući ga.

– Mislim da nije u pitanju novo poglavlje SPC, niti marketing, jer je Porfirije i ranije iskazivao spremnost na dijalog. Balašević je zaslužio svako poštovanje; dao je doprinos u muzičkom oblikovanju mladih i patrijarh je to u izjavi saučešća naglasio. A Porfirije je dugo vremena bio u Zagrebu i naravno da je postojala potreba da svoj lični odnos izrazi odlaskom u Zagreb. Što se tiče odnosa prema homoseksualcima, čini mi se da javnost te poruke može da razume u kontekstu relativizacije osnovnih hrišćanskih načela. Ali, to nikako nije slučaj – kaže Blagojević.

Kako dodaje, Porfirije govori boreći se za čoveka, a ne osuđujući ga.

– Stvar je u nagalascima. Neko će pričati o grehu, ističući greh, a Porfirije ide obrnutim redom. Ukazuje da ono što je hrišćansko nije dodatak ljudskosti, već da ja naglasak upravo na ljudskosti – ističe Blagojević.

Podseća i da novi patrijarh pripada mlađoj generaciji, svesnoj značaja i moći medija i dijaloga, te da će to pružiti novi pravac za SPC.

– To će značiti okret od izgradnje hramova, ka dolasku vernika u crkvu. Očekujem da će Porfirije formirati tim koji će raditi na tome – zaključuje Blagojević.

 

Autor Danijela Luković

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor Blic, 03. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u