Празне улице Њујорка због вируса COVID-19, 29. март 2020. (Фото: REUTERS/Jeenah Moon)

Gardijan: Zbog klimatskih promena potreban karantin svake druge godine

Prvobitni naziv članka „Istraživanje: Globalno zaključavanje na svake dve godine je potrebno da bi se postigli ciljevi Pariskog ugovora u vezi sa ugljen-dioksidom“ je ubrzo potom promenjen

Britanski list Gardijan je slučajno podgrejao sumnje velikog broja teoretičara zavere člankom u kojem se sugeriše da je globalno zaključavanje (lokdaun) svake dve godine potrebno da bi se ispunili ciljevi Pariskog klimatskog sporazuma. Naslov članka je brzo promenjen, ali je izazvao burne reakcije.

Ako emisija ugljen-dioksida ne pada u meri koja se beleži tokom globalnog zaključavanja (lokdauna) otprilike svake dve godine u narednoj deceniji, Zemlja će se zagrejati do apokaliptičnih nivoa, upozorio je tim istraživača sa Univerziteta Istočne Anglije, objavljeno je u članku u časopisu Nejčer.

Ovo je očigledno toliko uzbudilo klimatske fanatike zaposlene u Gardijanu te su prvobitno objavili članak pod naslovom „Istraživanje: Globalno zaključavanje na svake dve godine je potrebno da bi se postigli ciljevi Pariskog ugovora u vezi sa ugljen-dioksidom“, piše RT.

Usledile su kritike zbog sejanja straha pa je naslov promenjen u „Istraživanje: Na svake dve godine je neophodan pad emisije ugljen-dioksida poput onog za vreme korone“, sa objašnjenjem da stručnjaci navode da bi takav pad tokom decenije bio potreban da se obuzda globalno zagrevanje.

Liderka istraživanja Korin Lekver insistira da klimatske promene ne mogu biti sporedna stvar i da moraju biti u centru svake vlade.

„Svaka strategija i svaki plan svake vlade moraju biti u skladu sa borbom protiv klimatskih promena“, navela je.

Iako ona nije predložila ljudima da se samovoljno lišavaju slobode svake dve godine kako bi udovoljili klimatskom modelu, ostale strateške akcije koje je spomenula kako bi se zadržale neke od koristi pandemije već su sprovedene – a u mnogim slučajevima sprovođene su godinama. Od planskih gradova do podsticanja „aktivnog prevoza“ (pešačenja i vožnje biciklom) i korišćenja javnog prevoza, do promocije rada na daljinu gde je to bilo moguće, njeni predlozi nisu baš novi – i malo je verovatno da će ikoga uveriti da su dovoljni.

„Postoji stvarna kontradikcija između onoga što vlade kažu da rade i onoga što rade“, rekao je Lekver za Gardijan, nazivajući taj fenomen „vrlo zabrinjavajućim“.

Njen saradnik Glen Peters savetovao je da države prestanu da koriste fosilna goriva, pozivajući na strukturne promene kako bi se prešlo na obnovljive izvore energije.

Prvi naslov članka koji je objavio Gardijan kod mnogih korisnika na društvenim mrežama izazvao je burnu reakciju. Pretnja zaključavanjem zbog klimatskih promena već mesecima je predstavljana i „razotkrivana“ u mejnstrim medijima.

Neki su smatrali da je reč o satiri jer niko nešto tako ne bi objavio, izuzev možda Svetskog ekonomskog foruma, koji je zapravo ranije objavio pohvale onome što su zaključavanja učinila gradovima – pretvorila ih u nepodnošljive košnice cinkaroša u kojima se više ne može posetiti ni pozorište. Međutim, pod pritiskom javnosti, taj tvit je obrisan.

Svetski ekonomski forum je objavio i video snimak u kojem hvali tišinu i čistiji vazduh – i nedostatak ljudi, mada taj deo nisu izgovarali naglas, navodi se u tekstu.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Jeenah Moon

 

Izvor Sputnjik, 04. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u