Upokojio se umirovljeni vladika Atanasije Jevtić

Nakon kraće bolesti i borbe sa koronavirusom, upokojio se umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i jedan od najvoljenijih srpskih duhovnih pastira, g. Atanasije

Nakon kraće bolesti i borbe sa koronavirusom, upokojio se umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i jedan od najvoljenijih srpskih duhovnih pastira, g. Atanasije.

Još od 18. februara nalazio se u bolnici u Trebinju, i borio se sa upalom pluća. Prije nekoliko dana pojavila se vijest da se vladika nalazi u teškom stanju i da je priključen na respirator.

Vijest o upokojenju vladike Atanasije okupljanim vjernicima u trebinjskom sabornom hramu saopštio je i vladika Dimitrije. On je rekao da će Atanasije biti sahranjen u manastiru Tvrdoš.

Vječan mu spomen i Carstvo Nebesko.

Rođen je 8. januara 1938. godine u selu Brdarica kod Šapca. Završio je bogosloviju u Beogradu (u generaciji sa episkopima Amfilohijem i Lavrentijem). Upisao je Bogoslovski fakultet 1958, a zamonašen je 3. decembra 1960. godine. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu juna mjeseca 1963, a sljedeće 1964. godine odlazi na Teološku akademiju na Halki (Turska), a potom na Teološki fakultet u Atinu. Tu je odbranio doktorsku tezu iz dogmatike na temu „Eklsiologija apostola Pavla po Svetom Jovanu Zlatoustom“. U jesen 1968. godine odlazi u Pariz, gje najprije nastavlja bogoslovske studije na Institutu Svetog Sergija i dalje usavršava znanje francuskog jezika.

Posle provedene jedne godine izabran je za profesora na Institutu. Naredne tri godine je predavao Uvod u bogoslovlje i Patrologiju sa Asketikom, a poslednju godinu predavao je i Istoriju crkve vizantijskog perioda. Vratio se iz Pariza 1972. godine i od tada je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu niz godina predavao Istoriju hrišćanske crkve, neko vrijeme Istoriju srpske crkve, a 1987. izabran je za redovnog profesora Patrologije. Biran je za dekana Bogoslovskog fakulteta u periodu 1980—1981. i 1990—1991. godine.

Tokom rada na fakultetu, objavio je oko stotinu naučnih radova. Otvoreno istupa, zahvaljujući odličnom poznavanju filozofske i teološke misli i svojom svestranošću, ostvarujući dijalog sa tadašnjim zastupnicima marksizma i materijalizma. Od 1991. bio je episkop banatski, a već sljedeće godine je određen za episkopa zahumsko-hercegovačkog. Izabran je za prvog rektora novootvorene Duhovne akademije Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, 1994. godine. Usljed teške povrede, povukao se sa arhipastirskih dužnosti uz saglasnost Svetog arhijerejskog sabora (1999). Privremeno je vršio dužnost administratora Eparhije raško-prizrenske, nakon razrešenja episkopa raško-prizrenskog Artemija.

Bio je član Udruženja književnika Srbije.

 

Foto: Snimak ekrana

 

Izvor IN4S, 4. mart 2020. 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u