Branislav Matić: Logor epohe u kojoj živimo zove se iluzija slobode

U 56. izdanju emisije Dijalog govorio je Branislav Matić, književnik, pesnik i izdavač. Emisija je snimljena u sredu 24. februara u našem studiju u Beogradu

Imamo li danas dovoljno pesnika, sveštenika i heroja? Zašto je u buci i graji modernog sveta teško videti i čuti predstavnike ova tri poziva? Kakvi su ljudi bili Dragoš Kalajić i Momo Kapor? U čemu su ova dva velika imena srpske kulture bili slični, a u čemu različiti? Zašto je Dragoš Kalajić popularniji u Evropi nego u Srbiji? Zašto se Momo Kapor opredelio da stane uz svoj narod u ključnom trenutku ga je liberalna beogradska elita smatrala jednim od svojih izdanaka Beograda? Kako je nastao trojezični časopis Evropa nacija? Da li je vlast Srpske napredne stranke izdajnička i postoji li neka alternativa u današnjoj opoziciji? Zašto je u Srbiji gotovo nemoguće pokrenuti i uspešno voditi stranku koja će istrajavati na suverenističkoj politici? Koliko je na dugi rok važno što je Stefan Nemanja dobio monumentalni spomenik u Beogradu, što je dovršen Hram Svetoga Save i što su heroji sa Košara dobili svoj bulevar u Beogradu? Šta je smisao monarhije i šta je to „monarhija u republikanskoj košulji?“ Zašto često kada govorimo o Srpskoj pravoslavnoj crkvi stvari posmatramo iz pogrešne perspektive? Zašto je Srpska pravoslavna crkva najvažnija ustanova našeg naroda? Da li se pokazalo da je liberalna demokratija poraznija po nacionalnih duh jedne države od komunističkog sistema? Kako su i zbog čega litije preobrazile Crnu Goru? Kako objasniti fenomen takozvane „druge Srbije” i koji je najadekvatniji termin za sledbenike te ideologije? Kakva je društvena, politička i ideološka situacija u današnjoj Rusiji i da li ta država danas ima ulogu „Trećeg Rima”? Da li je u Srbiji danas data prednost masovnoj kulturi nauštrb visoke kulture, i zbog čega? Da li kulturni ambijent proizvodi političke posledice, ili stvar stoji obrnuto? Zašto pesnizi za Kosovo kažu da je grdno sudilište i prostor koji stoji između Srba i neba?

O ovim i drugim temama u 56. izdanju emisije Dijalog govorio je Branislav Matić, književnik, pesnik i izdavač. Emisija je snimljena u sredu 24. februara u našem studiju u Beogradu.

Za više sličnih sadržaja pretplatite se na naš kanal klikom na OVAJ LINK i pratite našu Fejsbuk stranicu (facebook.com/novistandard).

Video
Pratite nas na YouTube-u