SAD poklanjaju Hrvatskoj 84 borbena vozila

Stručnjaci HV u Nevadi su već pregledali i odabrali vozila za donaciju. Prema dostupnim informacijama, reč je o vozilima proizvedenim 90-ih godina prošlog veka

Ministarstvo odbrane i Generalštab Oružanih snaga uspjeli su sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država dogovoriti uslove donacije američke vojske od 84 borbena vozila Bradley M2A2 ODS, od kojih bi se 62 vozila dovela u operativnu upotrebu i kojima bi se opremio oklopno mehanizovani bataljon HV u Našicama, doznaje Jutarnji list u Ministarstvu odbrane.

Preostala 22 vozila koristila bi se za rezervu i rezervne dijelove. Nabavkom ovih vozila, koja su bez opreme vrijedna 20 miliona dolara, Hrvatska će realizovati i svoju obvezu da do 2026. godine ispuni NATO cilj sposobnosti, odnosno opremi srednju pešadijsku brigadu borbenim oklopnim vozilima na gusjenicama.

Na početku procesa, hrvatska strana podnijela je zahtjev za donaciju 120 vozila, pa je zahtjev smanjen na 84 vozila, a broj operativnih vozila na 62. Obveza Hrvatske je da plati remont i opremanje vozila te obuku i rezervne dijelove. S time da američka strana Hrvatskoj izlazi u susret tako da omogućava višegodišnje finansiranje.

Američki Kongres još je u decembru prošle godine odobrio isplatu 25 miliona dolara za program Bradley Hrvatska i tim novcem bi američka strana sufinansirala „prvu ratu“. U cijelom poslu velika financijska obveza za MORH je i iznos PDV-a koji će morati da plati na tu donaciju.

Bataljon u Našicama

Stručnjaci HV-a u Nevadi su već pregledali i odabrali vozila za donaciju. Prema dostupnim informacijama, riječ je o vozilima proizvedenim 90-ih godina prošlog vijeka.

Projekt Bradley pokrenut je još 2017. godine kad su Sjedinjene Države Hrvatskoj ponudile mogućnost donacije EDA (Excess Defense Article) vozila kroz finansijsku potporu programa ERIP (European Recapitalization Incentive program). Hrvatskoj je kroz taj program namijenjeno 25 miliona dolara pomoći za zamjenu borbenih oklopnih vozila.

U ovom trenutku, Oklopno-mehanizovani bataljoni u Našicama i Varaždinu opremljeni su već zastarjelim vozilima BVP M-80, proizvedenim 80-ih godina prošlog vijeka. Nakon opremanja Bradley vozilima bataljona u Našicama, BVP-ove će koristiti jedino bataljon u Varaždinu.

U cilju razvoja nacionalnih odbrambenih sposobnosti, opremanjem ovim vozilima izuzetno je važno za Hrvatsku jer se time povećava vatrena moć vojske. Uprkos svim beneficijama, realizacija projekta prilično se odužila zbog složenosti projekta i potrebnih procedura, a posljednjih dana iz vojnih krugova procurila je informacija da bi Hrvatska od projekta mogla odustati zbog nedostatka novca. Razlog državne besparice su troškovi od zemljotresa i pandemije koronavirusa.

No, u Ministarstvu odbrane nas uvjeravaju da se od projekta ne odustaje, da on nema alternativu, ali je u nekim stavkama korigovan. I u američkoj ambasadi u Zagrebu su nam potvrdili da projekt ide dalje i da je „krajnji rezultat znatno povećana vojna sposobnost, smanjenje troškova, ali i korist za hrvatsku privredu i odbrambenu industriju“.

Posao za „Đaković“

U tom kontekstu posebno je važan nedavni sastanak predstavnika MORH-a i Generalštaba s predstavnicima američke ambasade u Zagrebu, a na kojem su dogovoreni detalji nabavke te je pronađeno rješenje zatvaranja finansijske konstrukcije projekta. Sva 62 vozila remontovala bi se u kompaniji „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu, što bi prema grubim procjenama trebalo trajati oko tri godine.

Osim 84 vozila, u paketu ide i simulator za obuku, komunikacijska oprema, velika količina rezervnih dijelova, obuka, razni alati i testna oprema, usluga logističke potpore itd. Kolika će biti ukupna vrijednost paketa opreme i obuke, biće jasno nakon što Ministarstvo odbrane u SAD uputi zahtjev za konačnom ponudom, što bi se trebalo uskoro dogoditi, a nakon toga kreće procedura odobrenja s američke strane i završni pregovori oko ugovora.

Prema procjenama naših sagovornika, ugovor bi se mogao potpisati tokom sljedeće godine. U međuvremenu, hrvatska vlada treba donijeti odluku o višegodišnjem finansiranju projekta, a Ministarstvo odbrane će o nabavci obavijestiti i zatražiti mišljenje od saborskog Odbora za odbranu.

Moderna oprema vrijedna stotine miliona dolara

– Stejt department još je 1. decembra prošle godine odobrio preuređenje 76 Bradley vozila za Hrvatsku te njihovo opremanje opremom vrijednom 757 miliona dolara. No, MORH sigurno neće uzeti i svu odobrenu opremu i naoružanje.

– Od municije odlukom Stejt departmenta Hrvatskoj su na raspolaganju 84 mitraljeza M240, municija za top 25 mm te oko 1700 raznih vrsta visoko sofisticiranih TOW projektila.

– U MORH-u zasad ne otkrivaju koliko će kupiti raketa, ali je gotovo sigurno da će se hrvatski Bradley-ji naoružati radijski vođenim protivoklopnim raketama TOW 2A RF i 2B RF.

– Naši sagovornici takođe naglašavaju da će se sigurno nabavljati velika količina municije za top 25 milimetara kojim je opremljeno vozilo. Uz njega vozilo je opremljeno i puškomitraljezom 7,62×51 mm, termovizijom, bacačima dimnih kutija itd.

 

Autor Krešimir Žabec

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/U.S. Army photo by Sgt. Eric M. Garland II

 

Izvor Jutarnji list, 09. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u