Beograd, 9. februra 2021.- Ocigledno je da su zene u Srbiji diskriminisane, jer, iako brojnije od muskaraca, one teze dolaze do posla, manje su placene od muskaraca za isti posao, ne postavljaju se cesto na rukovodece pozicije, vlasnice su svega 25 odsto ukupne imovine u nasoj zemlji, a neretko se na trzistu rada suocavaju i sa gubitkom posla kada odluce da postanu majke.To je zakljucak drustvenog dijaloga na temu "Ekonomsko osnazivanje zena" koji je danas odrzan u Beogradu u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i drustveni dijalog, a na kojem su svoje stavove na tu temu dali predstavnici vladnih i nevladinih organizacija. Svi ti stavovi, prema recima ministarke Gordane Comic, jesu polazna osnova za pravljenje clanova novog Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, na koji se ceka dugo, a koji bi trebalo da doprinese boljem polozaju zena i jednakim uslovima u svim oblastima za oba pola.FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/nr

Čomić: Život u istopolnoj zajednici je ljudsko pravo

„Nije brak, nema usvajanja dece, to je ljudskopravaški zakon, to je istopolna zajednica i zakon koji uređuje međusobna prava i obaveze. Ništa više i ništa manje od toga“

Usvajanjem Zakona o istopolnim zajednicama Srbija će pokazati privrženost članstvu u Savetu Evrope i odlučnost da ljudska prava budu jednako primenjena na sve građane i građanke, pa i na LGBT populaciju, izjavila je danas ministarka za ljudska i manjinska prava i društevni dijalog Gordana Čomić.

„LGBT zajednica ima prava da zakonom uredi prava i obaveze međusobnog života“, rekla je Čomić novinarima u Palati Srbija pre početka prvog društvenog dijaloga o predlogu Nacrta zakona o istopolnim zajednicama.

Na pitanje da li će pripadnici LGBT zajednice imati ista prava budući da se koristi termin istopolna zajednica, a ne brak, Čomić je kazala da je zakon koji će biti donet pre svega „ljudskopravaški“ zakonski akt.

„Nije brak, nema usvajanja dece, to je ljudskopravaški zakon, to je istopolna zajednica i zakon koji uređuje međusobna prava i obaveze. Ništa više i ništa manje od toga“, rekla je Čomić.

Na konstataciju da se u Skupštini neretko čuju homofobične izjave i pitanje kako u tom kontekstu očekuje da će zakon biti usvojen, Čomić je kazala da je dijalog jedini mehanizam da se razgovara o razlozima zašto neko smatra da ljudi, zato što imaju lično svojstvo i volju da žive u istopolnoj zajednici, ne mogu da imaju prava kao svi drugi.

„Ne verujem da postoji dovoljno dobar argument za to, ali verujem u dobrobit sumnje na koji smo svi obavezni, da čujemo svačiji argument“, rekla je ministarka.

Izrazila je nadu da će razmena argumenata, kao i predlozi, ideje i kritike doprineti da se donese najbolji zakon naglasivši da se Srbija tako penje na lestvici društava koja poštuju ljudska prava.

Kako je rekla, Srbija će verovatno biti 49. ili 50. zemlja u svetu koja će usvojiti takav zakon.

„Rasprava će trajati u planskom zakonskom sistemu i po zahtevu i potrebi svih zainteresovanih, jer želimo da ovaj zakon predložimo Skupštini Srbije kao tekst koji će uključiti ideje, opaske, predloge svih zainteresovanih u našoj zemlji. To treba da bude model za svaki budući zakon“, naglasila je Čomić.

U prvom tematskom društvenom dijalogu o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama učestvivali su Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob, predstavnici misije Saveta Evrope u Srbiji, delegacije EU u Srbiji, LGBT udruženja.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Nikola Anđić

 

Izvor Tanjug/RTS, 10. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u