Dodik: Srbija i Republika Srpska organizuju prvu zajedničku vojnu vežbu

„Čim se stvore uslovi, a to zavisi i od pandemije, Oružane snage BiH i Vojska Srbije će održati vojnu vežbu. Mislim da će to biti prva vojna vežba“

Srbija i Republika Srpska će ove godine organizovati prvu zajedničku vojnu vežbu na Manjači, najavio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik posle sastnaka sa srpskim ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Milorad Dodik je na konferenciji za medije rekao da je sa Nebojšom Stefanovićem razgovarao o više tema.

„Čim se stvore uslovi, a to zavisi i od pandemije, Oružane snage BiH i Vojska Srbije će održati vojnu vežbu. Mislim da će to biti prva vojna vežba“, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Stefanović je istakao da Srbija ima interes da investira u Republiku Srpsku, kao i da gradi bratski odnos.

„Plan je da ova vežba bude održana ove godine na Manjači i to je jako važno“, rekao je Stefanović i podsetio da je trebalo da bude održana još prošle godine.

Dodik je rekao i da su aktivnostima visokog predstavnika od Republike Srpske „otete 83 nadležnosti“ i dodao da Republika Srpska te nadložnosti želi da vrati.

„R. Srpska nudi koncept BiH predviđen Dejtonom“

Milorad Dodik je istakao da Republika Srpska nudi koncept BiH kakav je predviđen Dejtonskim sporazumom.

„Ako tako ne može, mi ćemo videti na koji način ćemo pokrenuti naše pravo predviđeno poveljom Ujedinjenih nacija, a to je pravo na samoopredeljenje. Nećemo od toga odustati“, ponovio je Dodik.

Istakao je da Republika Srpska traži da se poštuje aneks deset i Dejtonski mirovni sporazum.

Rekao je i da se predstavnici Zapada često pozivaju na vladavinu prava, a krše međunarodno pravo.

Stefanović sa Viškovićem

Stefanović se u Banjaluci sastao sa predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Tokom sastanaka bilo je reči o realizaciji već započetih, kao i budućim projektima, posebno u oblasti namenske industrije.

Sagovornici su izrazili spremnost za unapređenje međusobne saradnje Srbije i Republike Srpske u ovoj oblasti, u nastojanju da se očuvaju postojeća i otvore nova radna mesta u ovom sektoru, a Višković je predstavio mogućnosti fabrika iz sektora namenske industrije u Republici Srpskoj.

U obostranom interesu Srbije i Republike Srpske je da se sačuvaju radna mesta u namenskoj industriji, te da se ulaganjem u razvoj postojećih kapaciteta i njihovom modernizacijom otvori perspektiva za nova zapošljavanja u ovoj oblasti, konstatovano je na sastanku.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Tanjug/RTS, 10. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u