Ministar odbrane Bugarske objavio mapu zemlje na kojoj su Niš i Vranje

Na pozadini čestitke koju je objavio u ime svoje stranke VMRO-BND, pored figure žene sa detetom i reči „tradicija, porodica, vrednosti“, jasno se vidi i mapa Velike Bugarske

Zamenik premijera i ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov svojom čestitkom za 8. mart izazvao je bes u regionu.

Na pozadini čestitke koju je objavio u ime svoje stranke VMRO-BND, pored figure žene sa detetom i reči „tradicija, porodica, vrednosti“, jasno se vidi i mapa Velike Bugarske. Prema toj karti u sklopu države Bugarske nalazi se cela Severna Makedonija, delovi Grčke, ali i srpski gradovi Niš i Vranje.

Ovaj koncept poznat je još iz 19. veka, kada je bilo predviđeno da pomenute teritorije budu deo Bugarske. Međutim, to se nije ostvarilo, osim u kratkom periodu tokom Prvog i Drugog svetskog rata kada je bugarizacija stanovništva na okupiranim teritorijama bila osnovni cilj.

Karakačanovom ovo nije prvi šovinistički ispad. Pre mesec dana, on je Srbe nazvao „okupatorima“ Makedonije i pobunio se protiv navodnog jačanja srpskog kulturnog uticaja na tom podneblju, prenose Novosti.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kanal 3 TV

 

Izvor B92, 09. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u