NATO general: Srbija pravi „veliku Srbiju“, ali Bajden vraća SAD na Balkan

Bivši komandant Alijanse poručuje da će šef Bele kuće Džozef Bajden vratiti vođstvo Amerike na Balkan i da će potpuno potisnuti Rusiju

NATO general Filip Bridlav, inače blizak prijatelj novog američkog ministra odbrane Lojda Ostina, najavljuje nove sukobe u našem regionu.

Bivši komandant Alijanse poručuje da će šef Bele kuće Džozef Bajden vratiti vođstvo Amerike na Balkan i da će potpuno potisnuti Rusiju.

– Godina 2021. će biti godina rastućih sukoba između Zapada i Rusije za budućnost zapadnog Balkana. Novi predsednik će vratiti Ameriku u Evropu da bi tamo ponovo bila deo vođstva nakon 12 godina američkog povlačenja s kontinenta – rekao je Bridlav na video-konferenciji koju su organizovali Hrvati.

Strahove Zagreba zbog jačanja srpske vojske američki general je ocenio kao opravdane, dodajući da i on Srbiju vidi kao problem.

– Moskva će nastaviti da se žestoko protivi napretku BiH prema Evropskoj uniji, a Srbija će sprovoditi svoj takozvani projekat „velike Srbije“ po pitanju Kosova, Crne Gore i BiH – naveo je NATO general.

Govoreći o prošlogodišnjoj poseti Sergeja Lavrova Srbiji i Republici Srpskoj, Bridlav je rekao da je to deo plana Moskve da sprovodi politiku razjedini, pa vladaj. Istakao je da će dolaskom Bajdena na vlast to biti zaustavljeno:

– Mislim da ćete videti primerenu vrstu pažnje SAD.

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, kaže da je ovo samo još jedna lažna kampanja kojom se upire prst u Srbiju.

– Srbija kao neutralna zemlja je konstruktivni partner svima, pa i NATO, Srbija želi da sačuva svoje nacionalne interese i svoj narod, koji je u kontinuitetu četvrt veka ugrožen u regionu, i to samo zato što su Srbi – ističe Miletić.

Ističe da je postala praksa da penzionisani generali populizuju sebe napadima na Srbiju.

– Bridlav je deo struktura koje bi da vrate region u devedesete tako što bi optuživale Srbiju i pokušavale da je uvuku u neku hladnoratovsku konfrontaciju – ocenjuje Miletić i dodaje da su sve aktivnosti naše države usmerene ka zaštiti od pretnji i ataka na suverenitet zemlje.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Grigoris Siamidis

 

Izvor Srpski Telegraf/Intermagazin, 11. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u