Ruska digitalna nezavisnost od Zapada vodi preko Huaveja

Rastući uticaj Huaveja za Rusiju predstavlja istovremeno i blagoslov i prokletstvo. Međutim, jedno je sigurno – u ovom trenutku ta saradnja odvija se na obostranu korist

Godina 2020. bila je teška za Huavej. Trampova administracija je u avgustu uvela nova ograničenja sa ciljem da se Huaveju uskrati pristup kompujterskim čipovima izrađenim američkom tehnologijom. U isto vreme, kompanija se našla pod rastućim pritiskom u Evropi. Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Švedska, Poljska i Rumunija zabranili su Huaveju učešće u izgradnji njihovih mobilnih mreža pete generacije (5G). Međutim, Rusija je zemlja u kojoj Huavej nastavlja da nailazi na toplu dobrodošlicu.

Tamo je kineski telekomunikacioni gigant održao svoju godišnju partnersku konferenciju u utorak – u Moskvi. Govoreći pred publikom ruskih preduzetnika za informacione tehnologije (IT), regionalni rukovodioci Huaveja pohvalili su se da je prošle godine kompanija u Rusiji sarađivala sa više od hiljadu partnera na implementaciji više od četiri hiljade projekata. Takođe su otkrili da je kompanija sertifikovala tri stotine ruskih specijalista i otvorila 38 novih informaciono-komunikacionih akademija u zemlji, koje će ruskim studentima obezbediti besplatne seminare za obuku.

Blagoslov i prokletstvo

Huavejevo interesovanje za Rusiju nije novo. Tokom proteklih nekoliko godina, Huavej je preusmerio investicije i operacije u Rusiju nakon rastućih tenzija sa Zapadom. U tom procesu, kineski tehnološki gigant pojavio se kao ključna karika u rastućem tehnološkom partnerstvu između Moskve i Pekinga.

„Rezultatima ovog partnerstva u najvećoj meri doprinosi Huavej“, rekao je Samjuel Bendet, istraživački analitičar u Centru za pomorske analize iz Vašingtona. „Sve se odvija zaista brzo, ozbiljno se investira u Rusiju i zapravo se već vide određeni rezultati“.

Od 2014. godine, Huavej vidi Rusiju kao svoje najbrže rastuće tržište, sa prosečnom prodajom koja se povećava u proseku od 51 odsto godišnje. Kineski telekomunikacioni gigant ima preko 1.300 ruskih korporativnih kupaca, a njegovi brendovi pametnih telefona neprekidno dominiraju na prodajnim listama u Rusiji tokom proteklih nekoliko godina. Kompanija očekuje veliku ekspanziju u Rusiji i planira da otvori 50 novih radnji širom zemlje tokom 2021. godine, što će biti povećanje sa sadašnjih 18.

Huavej takođe ubrzano diverzifikuje svoj portfolio u Rusiji, sve vreme uspostavljajući partnerstva sa lokalnim moćnim igračima. Huavej i ruski telekomunikacioni gigant MTS su u junu 2019. godine uspostavili dogovor o izgradnji 5G mreže u Rusiji. Prošlog marta, kompanija je udružila snage sa Sberbankom, najvećom ruskom bankom, kako bi pokrenula novu platformu u oblaku (oblak je savremena tehnologija skladištenja velikih baza podataka; prim. prev) namenjenu ruskim preduzećima. Huavej je u oktobru potpisao ugovor o pomoći državnoj kompaniji Avtodor u izgradnji puteva kojima je moguće kretanje autonomnih vozila.

Guo Ping, zamenik predsednika kompanije Huavej i Aleksej Kornja, predsednik ruskog mobilnog operatera MTS, u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga, nakon potpisivanja sporazuma o saradnji u Kremlju, Moskva, 05. jun 2019. (Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)
Guo Ping, zamenik predsednika kompanije Huavej i Aleksej Kornja, predsednik ruskog mobilnog operatera MTS, u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga, nakon potpisivanja sporazuma o saradnji u Kremlju, Moskva, 05. jun 2019. (Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Međutim, ono što je možda najvažnija stvar jeste da Huavej pojačava svoje razvojno-istraživačke operacije (R&D) u Rusiji. Huavej je u avgustu 2019. najavio da će izgraditi tri nova razvojno-istraživačka centra u Rusiji i da će zaposliti 1.500 ruskih razvojno-istraživačkih kadrova do 2025. godine, gotovo učetvorstručujući veličinu svojih razvojno-istraživačkih operacija u zemlji. Kompanija je takođe sklopila partnerstva sa više od 20 vodećih ruskih univrziteta i istraživačkih institucija.

Za mnoge u Rusiji, Huavejev rastući uticaj potencijalno predstavlja i blagoslov i prokletstvo. Valentin Makarov, predsednik Rusofta, uticajnog udruženja programera, tvrdi da saradnja sa Huavejem i drugim kineskim tehnološkim gigantima pruža ruskim firmama priliku za širenje na globalna tržišta i potencijalni razvoj novih tehnoloških rešenja koja bi bila „neuporediva“ sa onim u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Ali Makarov takođe upozorava: „Postoji rizik da dominantne, globalne kineske kompanije poput Huaveja i Alibabe dođu u Rusiju i počnu da nas tretiraju kao mlađeg brata“. Rusija ne može postati mlađi brat Kine, i ovde se čak i ne radi o borbi za status velike sile, već o održavanju pariteta nuklearnog naoružanja. Biti mlađi brat predstavlja veliki rizik za unutrašnju i spoljnu stabilnost“.

Velika pobeda

Huavej je u Rusiju ušao pre nekoliko decenija. Kompanija je svoju prvu kancelariju u Rusiji otvorila 1996. Bila je to prva kancelarija izvan Kine i Hongkonga. Osnivač i izvršni direktor Huaveja Ren Žengfej je u intervjuima često govorio kako visoko ceni ruski tehnološki potencijal, pa je čak i pripisao zasluge mladom ruskom naučniku zbog toga što je pomogao kompaniji da postigne napredak u razvoju 3G mogućnosti.

Izbijanje ukrajinske krize 2014. godine i posledično pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada stvorili su nove mogućnosti za Huavej. U odgovoru na evropske i sankcije Sjedinjenih Država, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je niz zakona usmerenih ka tehnološkom razdvajanju Rusije od Zapada. U isto veme, Kremlj je nastojao da pojača ruski tehnološki sektor izdašnim smanjanjenjm poreza i obećanjem da će učetvorostručiti investicije u IT industriju. Ipak, uprkos ovim naproima, Rusija nije bila u stanju da u potpunosti zameni zapadne tehnolgije domaćim alternativama. Rešenje Moskve bilo je okretanje ka Huaveju, kao kompaniji svetske klase, ali i kao geopolitički pouzdanijem dobavljaču hardvera i najsavremenijih tehnologija.

„Ruske kompanije traže sigurnije sisteme tehnologije koji neće potpasti pod neki budući režim sankcija, i gde se mogu nadati da će imati pristup tehnološkoj nadogradnji, održavanju i zadacima sledeće generacije“, rekao je Aleksandar Gabujev, viši saradnik pri Karnegi centru u Moskvi.

Ruski zvaničnici su svesni da bi Huavej mogao pridobiti osetljive lične podatke od svojih ruskih kupaca putem tajnih kanala unutar svojih mreža, objasnio je Gabujev, ali oni su taj rizik videli kao „manje zlo“ u odnosu na činjenicu kada bi zapadne kompanije imale pristup takvim informcijama. „Ovde je razlika u tome što ruske bezbednosne službe veruju da Zapad stoji iza pokušaja promene režima u Rusiji i da bi mogao da pribegne rušenju digitalne ekonomije zemlje kako bi izazvao socijalno-ekonomska previranja“, kaže on. „Suprotno tome, ruski zvaničnici veruju da bi Kina možda mogla izvršiti krađu intelektualne svojine, ali definitivno se neće upuštati u pokušaj smene režima“.

Upravna zgrada i proizvodni pogon Huaveja u Dunguanu, blizu Ženžena (Kina) (Foto: Kevin Frayer/Getty Images)
Upravna zgrada i proizvodni pogon Huaveja u Dunguanu, blizu Ženžena (Kina) (Foto: Kevin Frayer/Getty Images)

Huavej je takođe imao prilično puno problema sa Zapadom. U maju 2019. godine, Ministarstvo trgovine zabranilo je američkim kompanijama da posluju sa Huavejem zbog zabrinutosti oko špijunaže. Od tog trenutka, Vašington je pokrenuo globalnu kampanju kako bi odvratio svoje saveznike od dopuštanja Huaveju da učestvuje u izgradnji njihovih novonastalih 5G mreža. Jedan od načina na koji je Huavej nastojao da ublaži ovaj rastući pritisak jeste okretanje ka Rusiji, objasnio je Džefri Tausen, investitor privatnog kapitala i profesor investicija na Pekinškom univerzitetu u Pekingu.

„Huavej zna da ne može ući u Sjedinjene Države, Australiju, Japan ili veći deo Evrope zbog političke situacije“, rekao je on. „Dakle, ako Huavej želi da postane globalni igrač, onda mora da odluči na kojim tržištima može da se uspešno takmiči, a Rusija se prilično visoko kotira na toj listi“.

Tausen dodaje da je Rusija Huaveju ponudila razvijenije digitalno tržište od tržišta mnogih drugih zemalja. Većina Rusa poseduje pametne telefone, lako dostupne lične podatke i kreditne kartice. „Ako odete u druge delove sveta, to nećete videti“, rekao je on.

Druga prednost je rusko nasleđe u naučnim i matematičkim istraživanjima. Prema istraživanju 1,5 miliona IT stručnjaka iz 2016. godine, koje je sprovela kompanija Haker renk, vodeća tehnološka platforma, Rusija i Kina rangirane su kao dve države sa najboljim programerima na svetu. Ipak, uprkos ovom visokom istraživačkom potencijalu, mnoge američke i evropske tehnološke kompanije poslednjih godina nerado uspostavljaju svoje razvojno-istraživačke operacije u Rusiji, zbog rastućih geopolitičkih tenzija.

Neke od njih su čak umanjile svoje postojeće operacije. To je Huaveju pružilo priliku koju nije propustio da iskoristi. „Huavej je uspeo da uđe u napušteno polje i iskoristi sav ovaj ogroman potencijal bez ozbiljne konkurencije“, rekao je Makarov iz Rusofta. „Ovo je bila velika pobeda za Huavej“.

Opasnost od zavisnosti

Ruski inženjeri već pomažu Huaveju da pronađe načine za smanjenje tereta američkih sankcija. Na primer, ruski programeri, navodno, igraju važnu ulogu u pomaganju Huaveju da razvije svoje operativni sistem Harmoni, koji bi trebalo da zameni Guglov operativni sistem Android. Razvoj operativnog sistema Harmoni prioritet je za Huavej još otkako je Gugl suspendovao Android licencu za ovu kompaniju 2019. godine,  u skladu sa sankcijama Trampove administracije.

Želja Huaveja da investira u Rusiju takođe je zadobila podršku Kremlja. Putin je juna 2019. godine kritikovao odluku Vašingtona da Huavej stavi na crnu listu, nazivajući to pokušajem „da se (Huavej) istisne sa globalnog tržišta“. Ali neki ljudi upućeni u rusku tehnološku industriju tvrde da Huavejeve aktivnosti u Rusiji nisu tako benigne kao što izgledaju. Sergej Kareljov, osnivač i glavni tehnološki direktor ruske IT konsultantske kuće Vitolodži, tvrdi da će razvoj ruske tehnološke industrije trpeti štetu ako vrhunski ruski programeri nastave da hrle u Huavej.

„Elitni IT stručnjaci su oskudni resurs, pa tako svaki put kada polovina tog skromnog fonda talenata ode bilo gde drugde – da li negde u inostranstvo ili u kinesku kompaniju – to je veliki gubitak“, rekao je on.

Čovek razgleda telefone u Huavejevoj prodavnici u Pekingu, 27. maj 2019. (Foto: Fred Dufour/AFP/Getty Images)
Čovek razgleda telefone u Huavejevoj prodavnici u Pekingu, 27. maj 2019. (Foto: Fred Dufour/AFP/Getty Images)

Šire gledano, Kareljov je upozorio da ako Huavej nastavi da ubrzano širi svoj uticaj širom ruskog IT sektora, Moskva bi uskoro mogla da otkrije da je tehnološku zavisnost od Zapada zamenila tehnološkom zavisnosti od Kine. „Tehnologije danas određuju sve, od politike, preko ekonomije, do vojske“, kaže on i dodaje: „Dakle, ako jedna zemlja dobija većinu tehnologija od druge zemlje, onda se tu radi o odnosu potpune zavisnosti u svim oblastima“.

 

Preveo Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Naslovna fotografija: Anton Novoderezhkin/TASS

 

Izvor The National Interest

 

BONUS VIDEO:

Svet
Pratite nas na YouTube-u