Debakl CDU Angele Merkel na izborima u dve savezne nemačke države

Ovo će, ako se projekcije pokažu tačnim, biti njeni najlošiji rezultati u Baden-Virtembergu i Rajni-Palatinat još od Drugog svetskog rata

Hrišćansko-demokratska unija (CDU), stranka odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel, ubedljivo je izgubila na današnjim regionalnim izborima u dve savezne pokrajine, pokazuju prve projekcije rezultata.

Prema projekcijama televizija ARD i ZDF, u pokrajini Baden-Virtemberg demohrišćani znatno zaostaju za strankom Zeleni, a u pokrajini Rajna-Palatinat za Socijaldemokratskom partijom Nemačke.

U obe pokrajine CDU ima od sedam do devet odsto glasova manje od prvoplasiranih stranaka, koje imaju popularne guvernere u tim oblastima.

U Baden-Virtembergu je CDU dobila oko 23 odsto, a u pokrajini Rajna-Palatinat 26 odsto glasova, što će, ako se projekcije pokažu tačnim, biti njeni najlošiji rezultati u tim oblastima od Drugog svetskog rata.

Današnja glasanja su prva u nizu u Nemačkoj ove godine i predstavljaju uvod u parlamentarne izbore 26. septembra, javlja Beta.

Merkelova, kancelarka od 2005. godine, dobiće naslednika na čelu vlade posle septembarskih izbora. Ona je 2018. godine najavila povlačenje iz politike po isteku četvrtog kancelarskog mandata.

Njena CDU, za čijeg je predsednika u januaru izabran Armin Lašet, našla se prethodne dve nedelje na udaru optužbi da su dva njena poslanika profitirala od ugovora za nabavku zaštitnih maski početkom pandemije.

Istovremeno, u Nemačkoj je prisutno nezadovoljstvo zbog sporog početka vakcinacije i postepenog ukidanja ograničenja uvedenih radi suzbijanja koronavirusa, uz istovremeni rast broja novih infekcija.

Međutim, jedan od najpoznatijih članova CDU, predsednik Bundestaga Volfgang Šojble, rekao je da su odlučujući faktor na današnjim izborima bile ličnosti guvernera dve pokrajine.

Guverner Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman (72), funkcioner Zelenih, stekao je popularnost kod širokog kruga birača, a na čelu pokrajine je već deset godina.

Današnji rezultat Zelenih sigurno će toj stranci povećati samopouzdanje uoči septembarskih izbora.

Kopredsednik Zelenih Robert Habeck opisao je današnje rezultate kao „super start super izborne godine”.

Pokrajinom Rajna-Palatinat socijaldemokrate vladaju već 30 godina, a zbog popularnog guvernera Malu Drejer SPD beleži znatno bolje rezultate u toj oblasti nego na nivou cele Nemačke.

Prema projekcijama, ekstremno desna Alternativa za Nemačku izgubila je određeni broj birača u obe pokrajine, ali i dalje ima oko deset odsto podrške.

 

Naslovna fotografija: Sean Gallup/Getty Images

 

Izvor Politika, 14. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u