Председнички кандидат Демократске странке Џозеф Бајден током једног скупа са својим присталицама (Фото: AP Photo/Matt Slocum)

Bajden: Putin je ubica

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u intervjuu za „Ej-Bi-Si njuz“ da svog ruskog kolegu Vladimira Putina smatra „ubicom“

Bajden je tokom intervjua rekao da „poznaje“ Vladimira Putina i da ruski predsednik „poznaje“ njega.

Na pitanje novinara da razjasni da li Bajden smatra Putina ubicom, američki predsednik je odgovorio: „Mmm… hmm… smatram“.

Bez obzira na to, Bajden smatra i da Rusija i Sjedinjene Američke Države mogu zajedno da sarađuju u oblastima u kojima imaju zajedničke interese.

Kao primer takve saradnje, američki lider je podsetio na produženje jednog od najvažnijih sporazuma o strateškoj stabilnosti – Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja.

Američki predsednik prethodno je izjavio da će ruski predsednik Vladimir Putin „platiti za mešanje“ u američke izbore za predsednika 2020. godine.

Podsetimo, u izveštaju koji je objavljen juče Rusija je optužena da je pokušala da utiče na izbore tako da pomogne Donaldu Trampu da bude ponovo izabran, odnosno da onemogući izbor Džozefa Bajdena, ali i da „baci seme razdora“ u američkom društvu.

 

Izvor Sputnjik, 17. mart 2021.

 

Ruski poslanik o Bajdenovoj poruci: Histerija iz nemoći

Predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin smatra da je izjava američkog predsednika Džoa Bajdena o ruskom šefu države Vladimiru Putinu uvreda za Ruse i histerija iz nemoći.

„Bajden je svojom izjavom uvredio građane naše zemlje. To je histerija iz nemoći. Putin je naš predsednik i napadi na njega su napadi na našu zemlju!“, napisao je Volodin na svom kanalu na Telegramu.

Sa svoje strane, predsednik Odbora za zaštitu državnog suvereniteta Saveta Federacije Andrej Klimov smatra da izjava američkog predsednika predstavlja nastavak rusofobične politike šefa Bele kuće.

„Kada je gospodin Bajden bio kao potpredsednik u poseti Rusiji govorio je o tome ko bi, po njegovom mišljenju, trebalo da bude šef naše države. I ovde mu je vrlo jasno objašnjeno da ovo nije jedna od američkih država, pa čak ni članica NATO-a“, rekao je Klimov.

Takođe je podsetio da je Bajden „bio direktno povezan sa državnim prevratom u Ukrajini i nizom drugih događaja“.

Prema njegovom mišljenju, Bajdenova današnja izjava dobro se uklapa u logiku njegovih prethodnih postupaka i rusofobičnu politiku uopšte. Klimov istovremeno smatra čudnim kada šef države dozvoljava sebi takve izjave o svojim kolegama iz drugih zemalja. To je, kako je rekao, „pitanje za njegovo vaspitanje i savest“.

Prema rečima senatora, teško je očekivati diplomatiju od ljudi koji sebe smatraju za međunarodne žandarme.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u intervjuu za „Ej-Bi-Si njuz“ da svog ruskog kolegu Vladimira Putina smatra „ubicom“. Na pitanje novinara da razjasni da li Bajden smatra Putina ubicom, američki predsednik je odgovorio: „Mmm… hmm… smatram“.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Matt Slocum

 

Izvor Sputnjik, 17. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u