Britansko licemerje: Kina da smanji nuklearni arsenal, a mi ćemo svoj povećati

„Posvećeni smo smanjenju nuklearnog naoružanja i zaista verujemo da bi Kinu trebalo uvesti u strateško smanjenje nuklearnog naoružanja“, rekao je Džonson

Britanski premijer rekao je da bi Kina trebalo da bude uključena u međunarodne napore da se smanji globalni arsenal nuklearnog oružja, dok sama Velika Britanija planira da poveća svoj za 40 odsto.

Govoreći juče, dok je britanska vlada objavila Integrisani pregled bezbednosti, odbrane, razvoja i spoljne politike, britanski premijer Boris Džonson okarakterisao je Kinu kao „veliki izazov“ za Britaniju.

Deo nove strategije predviđa da Velika Britanija planira da poveća svoje nuklearni arsenal za 40 odsto, uzimajući u obzir 260 bojevih glava „Trident“ u prvom takvom povećanju od kraja Hladnog rata. Međutim, razgovarajući sa parlamentarcima, Džonson je ustvrdio da Velika Britanija nije okrenula leđa nuklearnom razoružanju.

„Posvećeni smo smanjenju nuklearnog naoružanja i zaista verujemo da bi Kinu trebalo uvesti u strateško smanjenje nuklearnog naoružanja“, rekao je on.

Džonsonov plan vidi da Velika Britanija preusmerava svoje interese ka indo-pacifičkoj regiji dok se svetsko „geopolitičko i ekonomsko težište“ pomera na istok. Premijer je dodao da, iako je na međunarodnom planu postojala „duboka zabrinutost zbog masovnog pritvaranja Ujgura u Kini“, Džonson želi da održi srdačne odnose sa Pekingom i zaštiti trgovinu između dve države.

„Takođe ćemo sarađivati sa Kinom tamo gde je to u skladu sa našim vrednostima i interesima, uključujući izgradnju jačih i pozitivnih ekonomskih odnosa i rešavanje klimatskih promena“, dodao je on.

Rekao je da je plan „novo poglavlje“ u istoriji Velike Britanije u kojem je zemlja sada „otvorena svetu, slobodna da kroči našim sopstvenim putem“.

Britanska nova odbrambena i spoljnopolitička strategija našla se u utorak ujutru pod lupom. Kejt Hadson, generalni sekretar Kampanje za nuklearno razoružanje, rekla je za Gardijan da je besmisleno da vlada bez novčanih sredstava sprovodi „grandioznu potrošnju novca na oružje za masovno uništavanje“, dok je lider laburista Kir Starmer rekao da „očigledno nema strateške svrhe“ u Džonsonovoj odluci da preokrene godine nuklearnog razoružanja.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Russell Cheyne

 

Izvor RT/Iskra, 17. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u