Републиканци, присталице Доналда Трампа, са америчким заставама (Фото: Kerem Yucel/Agence France-Presse/Getty Images)

D. Drobnjicki: Republikancima u SAD preti sudbina večite opozicije

Desna opozicija, koju predvodi Donald Tramp, svesna je da će, ako izgubi 2022. godine, vrlo verovatno ostati bez šanse za pobedu dugi niz godina

Američki liberali – a i zapadni, generalno – bili su veoma uspešni u nametanju novog načina života u univerzitetskim kampusima i postindustrijskom okruženju u velikim gradovima SAD. Nije ni čudo: u svojim rukama imaju sve glavne medije, industriju zabave i društvene mreže. Međutim, pokazalo se da je i to potpuno nedovoljno da se natera celokupno stanovništvo da prihvati nova pravila igre.

Uvođenje liberalnih inovacija u škole, lokalne zajednice, agencije za sprovođenje zakona, sindikate i nacionalne korporacije nailazi na ozbiljno protivljenje. Naravno, demokrate u svom arsenalu imaju sredstva za psihološki, pa čak i fizički pritisak na nepokorne građane. Ulični borci Black Lives Matter i Antifa već su dokazali svoju upotrebljivost.

Poput Crvene garde u Kineskoj kulturnoj revoluciji, američki ultraši, levičari sasvim su sposobni da obeshrabre značajan deo građana da pruže otpor. Njihove glavne prednosti su mobilnost i nekažnjivost. Nezavisno od svega, najmoćnija poluga socijalne prinude u Sjedinjenim Državama je – finansijska.

U SAD država već nekoliko decenija aktivno upada u područja koja su se ranije smatrala sferom isključive nadležnosti guvernera, gradonačelnika i šerifa. Glavno oružje ove invazije bio je i ostaje sistem federalnih grantova i subvencija. Danas mnogi gradovi, ruralna područja, policijske stanice, vatrogasne jedinice, i što je najvažnije – javne škole, jednostavno ne mogu postojati bez izdašnog finansiranja od strane federalne vlade.

Ne želite rodno odvojena kupatila i svlačionice u školama? Ne verujete u globalno zagrevanje? Odupirete se „iskorenjivanju patrijarhata“ u porodicama? Odbijate da se pokajete za grehe genetski svojstvene belim heteroseksualnim ljudima? Ili – oh, užas! – da li podržavate desnu opoziciju? E pa, u tom slučaju transfere ujaka Sema i poreske olakšice nećete videti kao ni svoje uši! Dakako, za takav sistemski pritisak neophodno je da vlast u Vašingtonu bude dugo u istim rukama. Stoga je to prvi zadatak koji je danas pred američkom Demokratskom partijom.

Prvi i glavni gradivni element njene dugoročne jednopartijske vladavine biće donošenje zakona br. 1, čiji je cilj radikalna reforma izbornog procesa u Sjedinjenim Državama. Nacrt tog zakona utvrđuje da Kongres SAD postaje glavno telo koje nadgleda izbore i utvrđuje njihovu zakonitost i pravičnost. Pored toga, vladama saveznih država zabranjeno je nametanje bilo kakvih ograničenja za glasanje putem pošte i uvođenje bilo kojeg oblika identifikacije birača koji glasaju preko pošte.

Šlag na njihovoj torti biće davanje Federalnom okrugu Kolumbija svih prerogativa države, a to će mu dati dva senatora i jednog člana Predstavničkog doma. Faktički: Demokratskoj partiji. Dalje „podešavanje“ Kongresa, najverovatnije će biti izvedeno transformacijom u novu državu teritorije Portorika, gde se takođe očekuje stabilan glas za demokrate. Računaju da će im to omogućiti da održe kontrolisane predsedničke izbore 2024. godine i da donošenjem još nekih zakona pretvore svoje političke protivnike u večitu opoziciju.

Budući da uvek postoji opasnost da liberalne zakonodavne inovacije mogu biti osporene u Vrhovnom sudu, sledeći potez biće proširenje njegovog sastava. To se može učiniti bez izmene ustava – jednostavnom odlukom Kongresa SAD. Dodavanjem, recimo, četvoro liberalnih sudija najvišem sudskom telu, demokrate bi u njemu sebi obezbedile većinu. To bi im omogućilo da dalje „zatezanje šrafova“ u totalitarnoj liberalnoj državi postane – tehničko pitanje.

Desna opozicija, koju predvodi bivši predsednik SAD Donald Tramp, svesna je da nema mnogo vremena ni mogućnosti za kontraigru. Ako izgubi 2022. godine, velika je verovatnoća da će ostati bez šanse za pobedu za dugi niz godina.

Zato je njena mobilizacija u punom jeku…

 

Autor Dmitrij Drobnjicki

 

Naslovna fotografija: Kerem Yucel/Agence France-Presse/Getty Images

 

Izvor Fakti, 16. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u