Dodik u Ankari: Poštujem Erdogana, želimo obostrano korisnu saradnju

„Kao čovek koga ponegde, a možda i ovde, prate neke kontroverze, ja želim da iskažem svoje poštovanje prema predsedniku Erdoganu kao velikom predsedniku i lideru svog naroda“

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegovi članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović boravili su u zvaničnoj posjeti Turskoj, na poziv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Članovi turske delegacije, u kojoj su bili guverner i gradonačelnik Ankare, komandant počasne jedinice i generalni direktor za protokol u Ministarstvu inostranih poslova ambasador Ahmet Bašar Šen, u zgradi aerodroma upriličili su dobrodošlicu predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH.

Erdogan je dočekao Dodika, u predsjedničkoj palati u Ankari, gdje je upriličena ceremonija svečanog dočeka, uz vojne počasti. Nakon toga su im se pridružili i Džaferović i Komšić, a predsjednik Turske srdačno ih je dočekao.

– BiH i Turska nemaju međusobnih spornih pitanja, a obje zemlje spremne su da u duhu poštovanja i zajedničkih interesa nastave saradnju na svim poljima, poručeno je u utorak nakon zvaničnog susreta Predsjedništva BiH u punom sazivu sa predsjednikom Turske.

Dodik je na pres konferenciji s turskim predsjednikom, uz prisustvo druga dva člana Predsjedništva, zahvalio Erdoganu na gostoprimstvu, kao i na 30 hiljada vakcina koje će Turska donirati BiH za borbu protiv kovida.

Erdogan je tokom svog obraćanja pohvalio demokratsko održavanje u BiH lokalnih izbora prošle godine, kao i izbore u Mostaru, za koje je rekao da pokazuju stepen demokratskog sazrijevanja. Najavio je održavanje regionalnog samita između Turske, BiH i Srbije, a i oživljavanje mehanizma trilaterale između ovih zemalja. Plan je, kako je istakao, i da se u junu u Antaliji održi samit sa zemljama Balkana, ukoliko pandemija dozvoli.

Dodik je izrazio očekivanje da će projekat auto-puta uskoro započeti, uprkos, kako je rekao, problemima koji su prouzrokovani na BH-strani u vezi s izborom rute.

„Ovaj projekat prevazilazi svaku vrstu međe i granice. On će biti integrišući za BiH, a integriše se i sa Srbijom. Auto-put će i za Tursku i njene građane biti značajan jer će put od Ljubljane do Skoplja biti kraći za 180 kilometara. Put bi trebalo značajan dio tranzita da preusmjeri ka BiH što će dati doprinos BH-ekonomiji“, rekao je Dodik.

Otkrio je da je Erdogana zamolio za povoljan kredit kako bi se projekat mogao isfinansirati. Erdogan je ponovio podršku Turske BiH i njenim evroatlanskim integracijama, a najavio je i povećanje trgovinske razmjene na milijardu dolara.

„Da bismo unaprijedili saradnju po svim ovim pitanjima, prošle godine u septembru smo otvorili Generalni konzulat u Banjaluci. Želimo napredak regionalne saradnje, na našem zajedničkom prostoru i njegovu integraciju“, naglasio je Erdogan.

Dodik je skrenuo pažnju na dejtonsko uređenje BiH, koje uvažava sve narode, ali, kako je naglasio, i one koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici nijednog od tri konstitutivna naroda.

Erdoganu se zahvalio što uvažava BiH s svim njenim različitostima:

„Kao čovjek koga ponegdje, a možda i ovdje prate neke kontroverze, ja želim da iskažem svoje poštovanje prema predsjedniku Erdoganu kao velikom predsjedniku i lideru svog naroda koji je na pravi način, odmjerenom politikom ne samo prema BiH nego i na Balkanu, doprinio normalizaciji odnosa i možda na najbolji način pokazao kako bi mi trebalo da se ponašamo i krećemo ka tome da izgradimo tolerantno i prihvatajuće društvo“, rekao je Dodik.

Oba lidera su govorila i o Turskom toku i mogućnostima da se BiH poveže na ovu gasnu infrastrukturu. Erdogan je naglasio da za Tursku nije nikakav problem da, kako je rekao, prijateljima i braći u BiH bude omogućena saradnja u dogovoru s Rusijom.

„Pored auto-puta možemo napraviti i taj jedan krak gasovoda“, rekao je Erdogan.

Na kraju obraćanja, Dodik je predložio da bude održan i samit četiri zemlje, odnosno Turske, BiH, Srbije i Rusije.

Potpisan sporazum u vezi auto-puta

U Ankari su potpisana tri međudržavna dokumenta: Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, kao i Memorandum o razumijevanju između Agencije za unaprijeđenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investicije Predsjednika Republike Turske o investicijama.

Sporazum koji se odnosi na infrastrukturu, koji uključuje i izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, i dozvolama potpisao je u ime BiH Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH.

„Potpisivanje smatramo dobrom osnovom za nastavak aktivnosti u vezi sa izgradnjom saobraćajnice Sarajevo-Beograd-Sarajevo. Time će se sigurno poboljšati putna mreža u BiH i Republici Srbiji, povezati glavni gradovi Sarajevo i Beograd te, u konačnici, ostvariti bolja regionalna povezanost sa Republikom Turskom“, naglasio je Mitrović, saopšteno je iz njegovog ministarstva.

 

Naslovna fotografija: predsjednistvobih.ba

 

Izvor sveosrpskoj.com, 17. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u