A. Vujović: Srbija je gravitaciono jezgro Balkana, moramo nastupati sa više samopouzdanja

Zašto je Srbija prirodno ekonomsko i političko gravitaciono jezgro celog Balkana? O ovoj i drugim temama govorio je glavni urednik Novog Standarda u emisiji „Razgovori“

Kakvo je danas stanje u srpskim medijima? Šta su uzroci autocenzure među novinarima? Zašto medije koji primaju finansije sa Zapada ipak ne bi trebalo nazivati izdajničkim i kakva je njihova društvena uloga? Postoji li u Srbiji više centara političke i društvene moći? Kakvu spoljnu politiku vodi Srbija? Kakvo je stanje srpskih institucija danas? Kako bi trebalo da se odnosimo prema narodima i zemljama iz bivše Jugoslavije? Zašto je Srbija prirodno ekonomsko i političko gravitaciono jezgro celog Balkana? Šta nas razlikuje od komšijskih zemalja u identitetskom i političkom smislu?

Zašto Srbija nema razvijenu političku kulturu? Zbog čega u dijalogu između vlasti i opozicije u Srbiji posreduju stranci? Zašto bi odricanje od političke i diplomatske borbe za Kosovo predstavljalo potez koji je lišen istorijske i političke logike? Kakve će biti posledice Bajdenove pobede na američkim izborima? Da li su SAD sila u opadanju, a Kina sila u nadiranju, i može li se ta „smena” na tronu izvršiti mirno? Po čemu se komunistička diktatura u Kini razlikuje od sličnih apsolutističkih režima u svetu? Gde je koren kineske meritokratije?

Postoji li mogućnost da se Evropa otrgne od američkog uticaja? Zašto je Francuska revolucija posejala seme propasti Evrope? Da li je Markuze u saradnji sa CIA-om podsticao pariske studente na pobunu protiv De Gola koji je rušio dolar i NATO? Kako je i zbog čega Žan-Pol Sartr otvoreno odbio da sarađuje sa CIA-om? Zašto političkoj obnovi srpskih institucija mora prethoditi moralna obnova srpskog društva? Kako to da su crkve u Srbiji pune i da li je to predskazanje duhovne obnove srpskog naroda? Koliki je značaj Srpske pravoslavne crkve za srpski narod i zbog čega je strancima teže da se infiltriraju u njene redove nego u redove nekih drugih institucija? Zašto je važna knjiga Uporište Dragoša Kalajića?

O ovim i drugim temama u 29. epizodi emisije „Razgovori“, autora Tiosava Purića, govorio je glavni urednik Novog Standarda Aleksandar Vujović. Ceo snimak možete pogledati na linku ispod:

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/RAZGOVORI Podcast

 

Izvor Novi Standard

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u