Šojguov savetnik: Protiv Rusije se vodi mentalni rat, cilj je promena svesti i identiteta

„U ratu novog tipa cilj je uništavanje samosvesti napadnutog društva, promena njegove mentalne i civilizacijske osnove. Ovu vrstu rata nazvao bih mentalnim“

Zapad je na čelu sa Sjedinjenim Državama započeo mentalni rat protiv Rusije, čije se posledice neće pojaviti odmah, rekao je Andrej Iljnicki, savetnik ruskog ministara odbrane Sergeja Šojgua.

U intervjuu za list Arsenal Otadžbine objasnio je da Zapad izbegava direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom, jer je ona u stanju da mu svojim nuklearnim oružjem i savremenom vojnom silom nanese neprihvatljivu štetu.

Prema njegovim rečima, verovatnoća direktnog vojnog sukoba Rusije i zapadnih zemalja isključena je u narednih deset godina. Zbog toga je, objasnio je Iljnicki, Zapad pod vođstvom Sjedinjenih Država pokrenuo informaciono-hibridni rat protiv Rusije:

„Sve to dovodi do pojave novog tipa rata. Ako je u klasičnim ratovima cilj uništavanje neprijateljske žive sile, u savremennim sajber-ratovima to je uništavanje neprijateljske infrastrukture, a u ratu novog tipa cilj je uništavanje samosvesti napadnutog društva, promena njegove mentalne i civilizacijske osnove. Ovu vrstu rata nazvao bih mentalnim“.

Naglasio je: „Živa sila i infrastruktura se mogu obnoviti, a tok evolucije svesti se ne može okrenuti unazad, tim pre što se posledice mentalnog rata ne vide odmah, već tek nakon bar jedne generacije. A tada je jednostavno nemoguće učiniti nešto“.

Iljnicki je kao „protivotrov“ za mentalni rat naveo: suverenizaciju Interneta, obuku kadrova za tru vrstu ratovanja i za vojnu i za civilnu sferu, ponovno aktiviranje omladinske politike, aktivni i široki dijalog sa konzervativnom većinom, odnosno – biračkim telom koje podržava Vladimira Putina.

 

Naslovna fotografija: Sergei Fadeichev/Getty Images

 

Izvor Fakti, 25. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u