Beograd, 9. februra 2021.- Ocigledno je da su zene u Srbiji diskriminisane, jer, iako brojnije od muskaraca, one teze dolaze do posla, manje su placene od muskaraca za isti posao, ne postavljaju se cesto na rukovodece pozicije, vlasnice su svega 25 odsto ukupne imovine u nasoj zemlji, a neretko se na trzistu rada suocavaju i sa gubitkom posla kada odluce da postanu majke.To je zakljucak drustvenog dijaloga na temu "Ekonomsko osnazivanje zena" koji je danas odrzan u Beogradu u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i drustveni dijalog, a na kojem su svoje stavove na tu temu dali predstavnici vladnih i nevladinih organizacija. Svi ti stavovi, prema recima ministarke Gordane Comic, jesu polazna osnova za pravljenje clanova novog Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, na koji se ceka dugo, a koji bi trebalo da doprinese boljem polozaju zena i jednakim uslovima u svim oblastima za oba pola.FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/nr

Koalicija za prirodnu porodicu: Zahtevamo ostavku ministarke Čomić

Zbog dosadašnjeg načina rada i pokazane tendencije da se zarad ideoloških razloga grubo krše čak i ustavne norme, Gordana Čomić ne zaslužuje da ostane na funkciji ministra

Izjave ministarke Gordane Čomić, koje su usledile nakon apela intelektualaca i javnih delatnika da se povuku sporni zakoni i posle saopštenja Sinoda SPC, povod su da ovim putem pored prethodnog zahteva istaknemo još jedan: nužno je da ministarka bude smenjena.

Sa jedne strane, potpuno je ogoljena činjenica da ministarka nadležna za društveni dijalog nije preduzela niti jednu aktivnost kako bi podstakla i omogućila raspravu između zainteresovanih pojedinaca i organizacija o spornim predlozima zakona.

Nasuprot tome, organizovala je susrete istomišljenika i tako donete zaključke zloupotrebljavala predstavljajući ih kao stavove stručne zajednice. Naknadni pozivi svima koji su ukazali na nelegalnost i nelegitimnost predloga koji se nude, uključujući i naknadni poziv tradicionalnim verskim zajednicama, ne mogu promeniti iznetu ocenu, niti u postojećim okolnostima omogućiti bilo kakvu plodotvornu raspravu.

Sa druge strane, potpuno je neverovatno da su iz ministarstva, formalno zaduženog za brigu o ljudskim pravima i slobodama, stigli predlozi zakona koji su protivustavni i nezakoniti. Umesto odgovora na ovo pitanje, važnog za svakog državljanina Republike Srbije, od ministarke Čomić do danas dobili smo samo političke parole. Zbog dosadašnjeg načina rada i pokazane tendencije da se zarad ideoloških razloga grubo krše čak i ustavne norme, Gordana Čomić ne zaslužuje da ostane na funkciji ministra.

Pozivamo narodne poslanike koji su se zakleli na Ustav Republike Srbije da izglasaju nepoverenje Gordani Čomić i tražimo da se na njeno mesto postavi osoba s legitimitetom koja bi zaista otvorila preko potreban dijalog u našem društvu.

 

Marija Stajić, koordinator Koalicije za prirodnu porodicu

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Nikola Anđić

 

Izvor Novi Standard, 26. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u