Vučić i Dačić oštro kritikovali izveštaj EP o Srbiji

„Kažu da postoji zabrinutost u vezi sa kampanjama dezinformacija kako bi se delegitimisala državnost Kosova. Ja sam ponosan na činjenicu što delegitimišem državnost Kosova, i nastaviću to da radim, u inat Evropskom parlamentu“, kaže Vučić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da u izveštaju Evropskog parlamenta nije realno sagledano stanje u Srbiji i da je iznet niz problematičnih političkih ocena.

Dačić je za TV K1 rekao da izveštaj koji je u četvrtak usvojen u EP nije obavezujući, ali da će skupštinski Odbor za evropske integracije razmotriti i analizirati šta je sve sadržano u tom dokumentu.

On je ukazao da poslanička grupa Evropske narodne partije (EPP) nije bila „oduševljena” tekstom izveštaja i da je tražila da se uravnoteži, odnosno, da se napravi selekcija šta je važno da uđe u taj dokument, a šta nije.

„Taj izveštaj je promenjen u odnosu na početni, različitim amandmanima ubačeno je sve čega se neko setio”, rekao je Dačić.

Primetio je da se u izveštaju, između ostalog, izražava zabrinutost zbog stanja životne sredine u Boru, Smederevu i Kolubari gde, kako je ukazao, posluju kineske kompanije, prenosi Tanjug.

Kako kaže, evroparlamentarci nisu zabrinuti za stanje životne sredine u Beogradu ili Čačku, ali jesu tamo gde su Kinezi.

„Nije intencija zaštita životne sredine, nego negativan uticaj Kine, sve je politički motivisano što može da bude razumljivo imajući u vidu globalne geopolitičke odnose. Zato ne mogu da kažem da je to realno sagledavanje stanja u Srbiji, ali jeste realno sagledavanje stanja unutar EP”, rekao je Dačić.

On je kazao da je u izveštaju iznet niz političkih ocena koje mogu da budu „problematične” i navođenje tema koje treba posebno analizirati.

„Zašto nisu naveli da se istraži pitanje računa na Mauricijusu, otkud da to nije interesantno za EP”, rekao je Dačić.

Ističe da Srbija ne beži od kritika koje su dobronamerne, konkretne i na kojima se može raditi, ali su neke druge, kako kaže, paušalne.

Na pitanje da prokomentariše zašto je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, nakon predstavljanja izveštaja, rečeno da je pandemija doprinela da se uticaj Kine i Rusije poveća na Zapadnom Balkanu, Dačić je kazao da takve izjave nisu nove i da je to pritisak Brisela.

Dačić naglašava da Srbija vodi nezavisnu politiku, da joj je strateški cilj ulazak u EU, ali da nije mogla da čeka zaštitnu opremu, medicinska sredstva i vakcine iz EU, jer ih, kako kaže, ne bi dočekala.

 

Izvor Politika, 26. mart 2021.

 

Vučić: Nastavićemo medijsku kampanju protiv „Kosova”

Ponosan sam na činjenicu što delegitimišem državnost Kosova, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je to rekao povodom navoda u izveštaju koji je usvojen u Evropskom parlamentu.

„Kažu da postoji zabrinutost u vezi sa kampanjama dezinformacija kako bi se delegitimisala državnost Kosova. Ja sam ponosan na činjenicu što delegitimišem državnost Kosova. Nastaviću da to radim uprkos i u inat Evropskom parlamentu, a u slavu Srbije. I ništa mi ne mogu“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti stavom o dijalogu sa Srbijom pokazao da „najviše voli da razgovara sa sobom“.

„Neka rade šta god hoće i mogu, samo pokazuju da dijalog nikad nisu hteli“, naveo je Vučić.

On je kritikovao i navode u izveštaju EP da „Srbija nema dovoljno medicinske opreme“.

„Jesu to oni gledali u svoje dvorište“, upitao je Vučić.

Predsednik Srbije to je kazao tokom obilaska gradilišta novog mosta preko Save u sklopu auto-puta Ruma-Šabac. Vučić je rekao da će taj auto-put biti završen za dve i po godine i da će se onda od Beograda do Šapca stizati za manje od 40 minuta.

Dodao je i da će brza saobraćajnica Šabac-Loznica biti završena do oktobra 2024. godine, a da njena izgradnja treba da počne do 1. septembra ove godine.

Predsednik se osvrnuo i na vakcinaciju i istakao da je ona veoma važna kako bi privreda mogla da radi i najavio da će narednih dana predstaviti tabele kako bi građani videli da su nas vakcine spasile od, kako je rekao, katastrofe.

Dodao je da je epidemiološka situacija i dalje vrlo teška i istakao kao imperativ – odgovornost.

Najavio je i da očekuje velike isporuke vakcina u narednim danima i nedeljama, i „Fajzerove“ i kineske „Sinofarm“ vakcine.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kurir

 

Izvor Sputnjik, 26. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u