N. Malić: Kuda ide Amerika ili od molitve bogu Asteka do satanističkih patika

SAD, koje su nekada militarizovale hrišćanstvo kako bi vodile Hladni rat protiv „bezbožnog komunizma“, sada izgleda uživaju u ritualnom ponižavanju te religije

Predsednik Džo Bajden rekao je da će Amerika voditi svet „snagom svog primera“. Kalifornija sada uvodi školskoj deci molitvu bogu Asteka, kome su se nekad prinosile ljudske žrtve, a u toku je i kampanja za satanističke patike koje koštaju 1.000 dolara.

Za 1.018 dolara, 666 „srećnih“ Amerikanaca moći će da kupe „Satanine patike“, modifikaciju „najk er maks“ patika iz 1997. godine sa temom đavola. Vazdušni đon tih patika napunjen je crvenim mastilom sa „jednom kapi ljudske krvi“, sudeći po reklamnom tvitu koji se širi društvenim mrežama, piše u autorskom tekstu za RT Nebojša Malić, srpsko-američki novinar i stručnjak za međunarodne odnose.

Cena je referenca na biblijski stih naznačen na patikama „A On im reče: Ja videh sotonu gde spade s neba kao munja” (Jevanđelje po Luki, 10:18).

Specijalno urađene patike proizvod su saradnje kompanije „Miščif“ i repera Lil Nes Iksa.

 

U onome što mora biti izuzetna koincidencija, reper je nedavno objavio spot u kom silazi niz plesnu šipku do pakla i pleše đavolu u krilu.

„Satanine patike“ su najavljene samo nedelju dana pošto je američka država Kalifornija najavila uvođenje „etničkog nastavnog plana“, koji su pozdravili mejnstrim mediji, navodeći kako je Kalifornija država koja nosi baklju budnosti da bi osvetlila put progresa ostatku Amerike.

Međutim, đavo je u detaljima, kao što je onaj u novom nastavnom planu koji predviđa da se deca mole bogovima Asteka da ih osnaže kao „ratnike“ za društvenu pravdu.

Među tim bogovima je i „revolucionarni duh“ Huicilopočtli, božanstvo rata i sunca, u čiju čast je prineto na hiljade ljudskih žrtava.

Moderni narativi oslikavaju Asteke kao potlačene ljude koji su žrtve „belih tlačitelja“ u formi španskih konkistadora, prelazeći preko nezgodnih činjenica da su Asteci masovno ubijali druge mezoameričke ljude kako bi gradili kule od lobanja.

Sjedinjene Američke Države, koje su nekada militarizovale hrišćanstvo kako bi vodile Hladni rat protiv „bezbožnog komunizma“, sada izgleda uživaju u ritualnom ponižavanju te religije.

Ne radi se o tome da su Amerikanci manje religiozni, kako to sugerišu istraživanja, već su manje hrišćani, jer je ta stara religija, očigledno, zamenjena politikom, „svesnošću“ i kako god se nazivalo ono što predviđa obožavanje Huicilopočtla.

Jedna od prvih stvari koju je Bajden uradio pošto je preuzeo vlast je da ukine „Projekat 1776“ koji je započeo njegov prethodnik Donald Tramp kako bi se borio protiv revizionističke istorije Amerike zasnovane na kritičkoj rasnoj teoriji (koja preispituje društvene i kulturne aspekte podela u vezi sa rasom, prim. prev.).

Zapravo, Bajden je prigrlio tu teoriju i njenu viziju „pravičnosti“ kao jedan od glavnih prioriteta svoje administracije. Trampovska vizija Amerike nije bila bez problema, ali nijedna zemlja ne može preživeti dugo kada njom vladaju ljudi koji je mrze.

Najtužniji deo priče o štosu sa „Sataninim patikama“ je da on nije namerno politički ili religiozan, već se radi o nihilističkom zgrtanju novca koji savršeno oslikava trenutni duh vremena. Nema sumnje da se radi o zajedničkoj promociji sa spotom Lil Nes Iksa, a kompanija koja stoji iza njih napravila je ranije „Isusove patike“, ograničenu repliku „najk er maks“ patika iz 1997. godine napunjenu sa „sedam kapi svete vodice“.

Profil kompanije koji je objavio „Biznis insajder“ navodi da je njeno sedište u Vilijamsburgu, delu Bruklina u Njujorku, hipsterskoj prestonici SAD, te da je specijalizovana u izradi ograničenih serija proizvoda.

„Naša perspektiva je da je sve smešno na nihilistički način. Nismo tu da napravimo svet boljim mestom. Mi smo tu da pokažemo kako je sve loše“, rekao je osnivač i generalni direktor kompanije Gabrijel Veli. U tom smislu, „Miščif“ može da kaže da im je misija uspela. Za ostatak sveta, nadam se da gleda i uči.

 

Autor Nebojša Malić

 

Naslovna fotografija: Chip Somodevilla/Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 27. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u