Njujork tajms: Vlada Srbije oduševljena kineskim investicijama, ali građani nezadovoljni

Najprestižniji zapadni list piše da su građani Srbije nezadovoljni kineskim investicijama u našu zemlju

Vlada Srbije pozdravlja kineske kompanije kao spasioce, dok se građani žale na investitore iz Kine jer krše ekološka pravila, piše 28. marta Njujork tajms.

List piše da vlada pozdravlja kineske investicije u Srbiji kao spasioce za propale firme, ali da se mnogi građani žale na loše ekološke i političke uticaje takvih ulaganja.

Mnoge kompanije dovode radnike iz Kine umesto da zapošljavaju ljude iz Srbije i kritičari kažu da pomažu srpskoj vladi da smanjuje demokratske slobode, piše list.

Njujork tajms podseća da je kineska kompanija Ziđin majning grup 2018. godine preuzela upravljanje nad topionicom bakra u obližnjem Boru i započela miniranje u brdima u potrazi za bakrom i zlatom.

Kada je Ziđin kupio topionicu koja je prethodno bila u vlasništvu države, nakon što je druga kineska kompanija kupila železaru (u Smederevu) pred propadanjem u blizini glavnog grada Beograda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je kineske investitore kao spasioce svoje zemlje, navodi list.

Uvereni da imaju podršku Vučića i njegovih zvaničnika, rudarska kompanija i drugi kineski poduhvati u Srbiji uglavnom su ignorisali žalbe i svoje poslovanje zataškali u tajnosti, piše Njujork tajms.

Kineski novac spasio je od uništenja dve velike, ali poslovno lošestojeće proizvođačke kompanije u Srbiji, spasivši više od 10.000 radnih mesta i ojačavši ono što dve države opisuju kao „čelično prijateljstvo“ Srbije i Kine.

Međutim, za neke ovo prijateljstvo pokazuje opasnost od prenošenja u Evropu ovakvog pristupa investiranju i njegovog negativnog uticaja na lokalno stanovništvo koje kineske kompanije primenjuju u siromašni regionima sveta, navodi se dalje u tekstu.

List citira bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, lidera opozicione Stranke slobode i pravde, koji je rekao da Kina u Srbiji posluje na isti način kao u Africi sa istom strategijom.

„Oslonac te strategije širom sveta bio je uspostavljanje bliskih privatnih odnosa sa lokalnim moćnikom – u slučaju Srbije, gospodinom Vučićem, demokratski izabranim, ali na svoje načine sve autoritarnijim“, navodi list i ukazuje da je Vučić postao možda najveći zagovornik Kine u Evropi.

Vučić, piše dnevnik, rekao je da Kina, koja je uložila stotine miliona dolara u zemlju i obezbedila milione doza vakcina protiv COVID-19 „jedina može da pomogne“ zemlji.

List citira Vučićeve reči da je kineski predsednik Si Đinping ne samo prijatelj Srbije već i brat što je, kako navodi Njujork tajms, ranije bila uloga Rusije, koja je za Srbiju vezana zajedničkom pravoslavnom verom i dubokim kulturnim i političkim vezama.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ukazala da kineske kompanije izuzetno pomažu Srbiji, ali da nemačka preduzeća na primer zapošljavaju više ljudi.

Ono što izaziva kritike često je priroda kineskih investicija, a ne samo obim, navodi list i pominje da je kineska kompanija Huavej instalirala stotine kamera opremljenih tehnologijom za prepoznavanje lica širom Beograda, što kritikuju oni koji brane privatnost, i ukazuju da Vučić koristi Kinu za smanjenje demokratskih sloboda.

„Ljubav između izabranog lidera Srbije, koji navodno teži pridruživanju Evropskoj uniji i tvrdi da deli njene demokratske vrednosti, i gospodina Sija, lidera jedne od najrepresivnijih zemalja sveta, zgrozila je Srbe koji žele da se pridruže Evropi i ni najmanje ih nije privukla ka istoku“, piše list.

Nudeći velike zajmove, vakcine i investicije bez kontrole i transparentnosti koje zahteva Evropska unija, Kina je pomogla Vučiću da ispuni neka obećanja vezana za srpsku ekonomiju, ali po rečima opozicione političarke Marinike Tepić to sve pomaže u izgradnji policijske države, navodi Njujork tajms.

List podseća da je u januaru 26 članova Evropskog parlamenta zahtevalo reviziju „rastućeg kineskog ekonomskog uticaja u Srbiji“, uključujući „opasne projekte sa potencijalno razarajućim višestrukim uticajima na životnu sredinu, i na okolno stanovništvo“.

Govori se o velikom skoku zagađenja iznad dozvoljenog nivoa od borske fabrike 2019. i 2020. što je pokrenulo proteste, podseća list.

Aktivisti kažu da je nivo zagađenja u Boru od protesta opala ali da je glavna opasnost sada na jugu gde stotine kineskih radnika koje je doveo Ziđin razvijaju jedno od najvećih neiskorišćenih nalazišta bakra, i kopanje zlata.

Bes javnosti je porastao zbog izdavanja naloga za eksproprijaciju kako bi Ziđin mogao da izgradi pristupne puteve i proširi rudnik, piše Njujork tajms.

Kako se navodi, Bor sada čini zapanjujućih 80 odsto srpskog izvoza u Kinu, ponavljajući obrazac koji je nadaleko viđen u Africi, gde kineske firme vade prirodne resurse koje potom isporučuju nazad u Kinu.

 

Naslovna fotografija: Wang Zhao/Pool/Getty Images

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 28. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u